«Η Δικτατορία στην Ευρώπη – Ενάντια στη λήθη» στην ΕΡΤ1

02:18 9/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μην χάσετε το συναρπαστικό αυτό ντοκιμαντέρ – σε σκηνοθεσία Pierre Beuchot και πρόλογο Λεωνίδα Αντωνόπουλου – που μεταδίδεται αυτήν την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 και ώρα 00:15 από τη συχνότητα της ΕΡΤ1. Πρόκειται για μια καταγραφή των δικτατορικών καθεστώτων στη νότια Ευρώπη με στόχο τη διατήρηση της Μνήμης.

Οι τρεις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα έφεραν την κατάρρευση πολλών δικτατορικών καθεστώτων στον πλανήτη μας. Κατά την δεκαετία του ΄70, τα αναχρονιστικά καθεστώτα που ασκούσαν καταπίεση στο νότο της Ευρώπης, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα,

παραχώρησαν τη θέση τους σε δημοκρατίες που ενδυναμώθηκαν από την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νεαρές αυτές δημοκρατίες έπρεπε τώρα να αντιμετωπίσουν κάποιες θαυμαστές προκλήσεις. Είχαν άραγε χρέος να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, να κηρύξουν αμνηστία, να συγχωρέσουν; Και άραγε ποιες είναι οι μνήμες που πρέπει να διατηρηθούν ή ποια λήθη να επιβληθεί;

Το ντοκιμαντέρ «Η Δικτατορία στην Ευρώπη-Ενάντια στη λήθη» αναδεικνύει τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, χωρών που παρά τις γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτιστικές τους ομοιότητες, διένυσαν η κάθε μία τη δική της ιδιαίτερη διαδρομή.

Το ντοκιμαντέρ διεξάγει μια έρευνα στις τρεις αυτές χώρες, ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Τα ιστορικά αρχεία συμπληρώνονται από μαρτυρίες και έρευνα σε τόπους με ιδιαίτερο συμβολισμό. Οδηγοί μας είναι προσωπικότητες με βαθιά ανάμειξη στα δικτατορικά καθεστώτα ή την διαδικασία εκδημοκρατισμού που ακολούθησε καθώς και η αποτύπωση της γνώμης της νέας γενιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα