Η χώρα «στο φούρνο»: Κορύφωση του καύσωνα τη Δευτέρα – Έκκληση για περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης ρεύματος (video)

22:03 1/8/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Δευτέρα 2 Αυγούστου αναμένεται να είναι η χειρότερη ημέρα του καύσωνα, ενώ νέο κύμα καυτών αέριων μαζών από την Αφρική, κατευθύνεται προς την Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό, γι’ αυτό συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας

και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.

Η Αθήνα «φλέγεται»

Εντυπωσιακά πλάνα από θερμική, ιπτάμενη κάμερα δείχνουν τη θερμοκρασία σε κάποιες επιφάνειες της πρωτεύουσας – όπως τα μάρμαρα της Ακρόπολης ή τα πεζοδρόμια του κέντρου – να ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Οι κάτοικοι της Αττικής συνεχίζουν να αναζητούν δροσιά στις κοντινές παραλίες, ενώ και στη Θεσσαλονίκη η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Στη Λάρισα, ενδεικτικά, οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορουν κυρίως τουρίστες και όσοι έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, την ώρα που οι αδειούχοι του Αυγούστου έχουν ετοιμάσει βαλίτσες και εγκαταλείπουν την πόλη.

Εκκλήσεις να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας για να αντέξει το σύστημα

Ενώ τα κλιματιστικά να σηκώνουν το βάρος της ανακούφισης του πληθυσμού από την υψηλή θερμοκρασία, η ζήτηση για ρεύμα είναι ανάλογη με το μέγεθος του καύσωνα.

Οι αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την μη απαραίτητη κατανάλωση ρεύματος, για να μην υπάρξουν απρόοπτα, δεδομένου ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης  πιέζεται ασυνήθιστα.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ

για τις ΩΡΕΣ ΑΙΧΜΗΣ 13:00-15:00 και 18:00-22:00

αποφυγή χρήσης ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.)θερμοκρασία κλιματιστικών 26 βαθμούςόχι φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται

Στος 09:00 της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί Έκτακτη Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι Αττικής, για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Χαρά Γιαννοπούλου, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Όλγα Δαδίνη

www.ertnews.grΤο άρθρο Η χώρα «στο φούρνο»: Κορύφωση του καύσωνα τη Δευτέρα – Έκκληση για περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης ρεύματος (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα