Η Χίος στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

20:38 2/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δυναμικό παρών αναμένεται να δώσει η Χίος με τους Φίλους στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που πραγματοποιείται το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στη Βυτίνα της Αρκαδίας.

Η συνάντηση αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο της 3ης Ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης των εκπροσώπων των πιστοποιημένων μονοπατιών LQT ( Leading Quality Τrails), την οποία, φέτος, έχει την τιμή να φιλοξενεί το Menalon trail ( 4 – 7 /11/ 2017).

Θα πραγματοποιηθεί στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στη Βυτίνα Αρκαδίας (από τις 9.30 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ), και διοργανώνεται

από τη ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. σε συνεργασία με το Δήμο Γορτυνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στόχος της συνάντησης είναι η προβολή των ελληνικών μονοπατιών και η γνωριμία των ατόμων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, η ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και προβληματισμών, η αναζήτηση λύσεων, η υιοθέτηση καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων, η ανάπτυξη συνεργασιών και, εν τέλει, η ανάδειξη και προώθηση του πεζοπορικού τουρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, ένα πλήθος παράλληλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής, όπως πεζοπορία απλή – ορεινή, ορειβασία, αναρρίχηση, διάσχιση φαραγγιού, εξερεύνηση σπηλαίων, ποδήλατο βουνού κλπ.

Στις εργασίες της «1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών» θα παραστούν ο Πρόεδρος των «Φίλων Μονοπατιών Χίου» Γιώργος Χαλάτσης, που θα παρουσιάσει την υπό πιστοποίηση διαδρομή της Χίου, από το Λιθί μέχρι τα Αγιάσματα (στη φωτογραφία: η διαδρομή Λιθί- Φα) και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Τσούχλης.
Παρών θα είναι επίσης, άλλο ένα ιδρυτικό μέλος των «Φίλων Μονοπατιών Χίου», ο συγκοινωνιολόγος – πολεοδόμος Θάνος Βλαστός (καθηγητής Ε.Μ.Π.- Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας) που θα εξηγήσει πως τα πεζοπορικά μονοπάτια μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της 3ης Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Εκπροσώπων Πιστοποιημένων Μονοπατιών, ο Γιώργος Χαλάτσης θα αναφερθεί στους μύθους και τα μονοπάτια του όρους Πελινναίο.


Συγκεκριμένα το μύθο του Ωρίωνα και της θεάς Άρτεμις, που συνδέεται με το δίκορφο Πελινναίο.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ωρίωνας στάλθηκε στη Χίο για να την καθαρίσει από φίδια και δράκους. Ήταν μάλιστα τόσο καλός που μπορούσε να ανταγωνιστεί τη θεά του κυνηγιού Άρτεμις. Η Άρτεμις τον προέτρεψε σε «μονομαχία», η οποία και έγινε στο ψηλότερο βουνό της Χίου, το Πελινναίο.

Οι δυο τους κυνηγούσαν όλη την ημέρα, σε μια αμφίρροπη «μάχη», που έληξε όταν ο Ωρίωνας αναγνώρισε την ανωτερότητα της, λόγω του θαυμασμού του προς τη θεά. Για χάρη του Ωρίωνα, που τελικά πέθανε όταν τον δάγκωσε ένας γιγαντιαίος σκορπιός και της Θεάς Άρτεμις, το βουνό Πελινναίο χωρίστηκε στα δύο και έκτοτε έχει δύο κορυφές. Έτσι ερμηνεύεται γιατί όταν εμφανίζεται στο στερέωμα ο αστερισμός του Σκορπιού, τότε ο αστερισμός του Ωρίωνα εξαφανίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα