«Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» στο Studio Μαυρομιχάλη

12:16 21/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γερμανού Νομπελίστα συγγραφέα Χάινριχ Μπελ, παρουσιάζεται, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, στο Studio Μαυρομιχάλη, έως την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου.

Λίγα λόγια για το έργο

Την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 1974, καθώς το Καρναβάλι έχει φτάσει στο απόγειό του, σε μια πόλη της Γερμανίας, μια νέα γυναίκα βγαίνει από το σπίτι της για να

πάει σε μια γιορτή. Τέσσερις μέρες αργότερα, η γυναίκα αυτή παρουσιάζεται σε ένα αστυνομικό τμήμα και ομολογεί ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν δημοσιογράφο.

Η Καταρίνα Μπλουμ είναι μία νέα γυναίκα που ζει στη δυτική Γερμανία, δουλεύει ως οικιακή βοηθός και δεν ασχολείται με την πολιτική. Γνωρίζει και ερωτεύεται σε ένα πάρτι έναν άντρα καταζητούμενο από την αστυνομία για υποθέσεις ληστείας και αδικημάτων που εμπλέκονται με την τρομοκρατία. Οι δυο τους περνούν τη νύχτα στο σπίτι της και όταν εκείνος φεύγει ξημερώματα, ξεκινά η καταδίωξη της Καταρίνα από τους κρατικούς μηχανισμούς και από τον Τύπο. Η προσωπική της ζωή γίνεται εξώφυλλο, η προσωπικότητά της ευτελίζεται και υφίσταται τον κανιβαλισμό των ΜΜΕ και του κράτους. Στο τέλος, όμως, θα πάρει την εκδίκησή της.

Ο Γερμανός Νομπελίστας Χάινριχ Μπελ στήνει ένα γαϊτανάκι βίας, μία σπουδή για την εξέλιξή της και το πού αυτή μπορεί να οδηγήσει (όπως άλλωστε σημειώνει και στον υπότιτλο του βιβλίου), μία παραβολή για τη χαμένη αθωότητα αλλά και μία στυγνότατη κοινωνική κριτική στα ανεξέλεγκτα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στον κιτρινισμό.

«Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1975 (Σκηνοθεσία: Φόλκερ Σλέντορφ και Μαργκαρέτε Φον Τρότα), ενώ έχουν παρουσιαστεί πολλές θεατρικές μεταφορές σε όλο τον κόσμο.

Συντελεστές:

Κείμενο παράστασης: Όλος ο θίασος

Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής

Σκηνικά-κοστούμια: Διονύσης Μανουσάκης

Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης

Παίζουν:

Στέλλα Κρούσκα, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Κλεοπάτρα Τολόγκου και Μενέλαος Χαζαράκης

Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Τιμές εισιτήριων:

Κανονικό : 12 ευρώ

Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 10 ευρώ

Ατέλειες, Άνεργοι : 8 ευρώ

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος

Studio Μαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Τηλ. 2106453330

Keywords
Τυχαία Θέματα