«Η Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας» ταξιδεύει από τη Λάρισα στην Αθήνα

15:19 10/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια διαφορετική πρόταση στον τρόπο καλλιτεχνικής αξιοποίησης της ελληνικής παράδοσης, παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό, η παράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάρισας «Ο Χορίαμβος» την Κυριακή του Θωμά στις 20.15 στον Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού «Άννα και Μαρία Καλουτά», στο Νέο Κόσμο.

Η «Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας» του Νίκου Σαμαρίνα είναι μια παράσταση που θέλει να αναφερθεί στα πιο σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη ζωή των Ελλήνων σήμερα, όπως είναι η ξένη εξάρτηση και η αδιάκοπη πάλη μεταξύ κυρίαρχων και καταπιεζόμενων τάξεων και στρωμάτων και οι μορφές που αυτή παίρνει. Όλα αυτά μέσα

από την εξιστόρηση της ιστορίας που κρύβεται πίσω από ένα απ’ τα πιο γνωστά ηπειρώτικα τραγούδια, της «Βασιλαρχόντισσας».

Πρόκειται για μια χορευτική στην ουσία παράσταση, όπου ο παραδοσιακός χορός και η μουσική της Ηπείρου και του Μετσόβου κυριαρχούν και μάλιστα παρουσιάζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η νέα πρόταση που φέρνει ο «Χορίαμβος» από τη Λάρισα, για το πώς θα μπορούσε ο παραδοσιακός χορός και η μουσική σήμερα να αξιοποιηθούν καλλιτεχνικά, χωρίς να διαστρεβλώνονται και να παραποιούνται, ώστε να μην αποτελούν μόνον το περιεχόμενο απλών αναπαραστάσεων και επιδείξεων των χορών, των ηθών και εθίμων της κάθε περιοχής, αλλά τα βασικά δομικά υλικά με τα οποία μπορεί κανείς να οικοδομήσει την προσωπική του και ενυπόγραφη καλλιτεχνική ματιά που ακουμπά στα σύγχρονα προβλήματα και στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό και παρουσιάζει δυσκολία, καθώς απαιτεί γνώση και πολύ σοβαρή, επισταμένη και ολόπλευρη μελέτη του αντικειμένου παραδοσιακός χορός.

«Η Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας», του Νίκου Σαμαρίνα έκανε τις πρώτες 10 εμφανίσεις της τον περσινό χειμώνα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χορίαμβο» στη Λάρισα και ακολούθησαν εμφανίσεις στην «Αυλή του Μύλου», υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και του Θεσσαλικού Θεάτρου και καλοκαιρινή περιοδεία σε όλο το Νομό Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Τεμπών και Αγιάς.

Στην παράσταση συμμετέχει 20 μελής ομάδα χορευτών. Τα τραγούδια της παράστασης παίζουν οι: Κωστούλης Κώστας (κλαρίνο), Ρούμπος Θάνος (βιολί), Σαρακατσιάνος Μάριος (λαούτο- τραγούδι), Μακρυγιάννης Γιάννης (κρουστά). Τραγουδά η Σαμαρίνα Ελένη.
Την παράσταση δημιούργησε, χορογράφησε και σκηνοθέτησε ο Νίκος Σαμαρίνας.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2411 101963 & 6977 708692
Fb: Η Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας & Χορίαμβος Πολιτιστικός σύλλογος
Ηλεκτρονική κράτηση θέσεων: Με μήνυμα στο messenger

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα