Η Bαλκανική Πλατεία ξεκινά απόψε με συναυλία του Λ. Μαχαιρίτσα και της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης»

17:11 3/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Γιορτή φιλίας, συναδέλφωσης και εμπέδωσης της Ειρήνης» χαρακτήρισε χθες από την ομώνυμη πλατεία «Ειρήνης» της Νεάπολης ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τις εκδηλώσεις που προαναγγέλθηκαν από τα δέκα συνολικά συγκροτήματα και τους εκατοντάδες χορευτές και χορεύτριες που έλαβαν μέρος στον Προάγγελο των εκδηλώσεων, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας των Πολιτισμών της Βαλκανικής.

Καλωσορίζοντας όλους, δημότες, κατοίκους και επισκέπτες στη «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2018», ο Σίμος Δανιηλίδης απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και να γίνουν

«κοινωνοί και πρεσβευτές της ειρήνης στη Βαλκανική Χερσόνησο», ώστε «οι λαοί να έρθουν πιο κοντά μέσα από τη φιλία, τη συνεργασία και τον πολιτισμό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρης Απατσίδης επεσήμανε τη σημασία «της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών των Βαλκανίων» και υπογράμμισε ότι «θέλουμε να έχουμε σχέση με την παράδοση γι’ αυτό φροντίζουμε μέσα από τις εκδηλώσεις της ‘‘ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ’’ να μαθαίνουμε από τους παλιούς και μεταδίδουμε στους νεώτερους».

Σε μια κατάμεστη Πλατεία Ειρήνης, με το κοινό να συμμετέχει σ’ ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με μακεδονίτικους, θρακιώτικους, ποντιακούς και άλλους παραδοσιακoύς χορούς από τους χορευτικούς Συλλόγους του δήμου Νεάπολης- Συκεών, άνοιξαν χθες και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις της «Βαλκανικής Πλατείας 2018» του δήμου Νεάπολης-Συκεών που πραγματοποιούνται για 19η συνεχόμενη χρονιά.

Το πρόγραμμα

Μια πανδαισία χρωμάτων, χορών, πολιτισμών, κουλτούρας που θα αναμειχθεί για μια εβδομάδα στη φιλόξενη αγκαλιά της Νεάπολης, στην περιοχή Στρεμπενιώτη, που εξακολουθεί σε πείσμα των καιρών να αντηχεί το μήνυμα της συναδέλφωσης των λαών και να στηρίζει, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών τον Πολιτισμό και τους καλλιτέχνες.

Η επίσημη τελετή έναρξης και η κεντρική εκδήλωση με τη μεγάλη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, στην περιοχή Στρεμπενιώτη, και όχι στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά), όπου πραγματοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η αλλαγή του χώρου κρίθηκε αναγκαία για λόγους ασφάλειας των χιλιάδων θεατών και την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχούς γεγονότος ή τραυματισμού, καθώς στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (Ζέιτενλικ) το υπ. Εργασίας της Σερβίας επίσπευσε τις εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου ενόψει των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη των πολέμων.

Τη σκυτάλη θα πάρει αύριο, Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ενώ στον παρακείμενο υπαίθριο εκθεσιακό χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας Βαλκάνιων καλλιτεχνών.

Παράλληλα με τις συναυλίες, που θα φιλοξενούνται στο Ανοιχτό Θέατρο της Νεάπολης, και τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα εξελίσσεται η Παιδική Σκηνή με παιδικές θεατρικές παραστάσεις και πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τα παιδιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δυο πρώτων ημερών έχει ως εξής:

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2018

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

-Συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περ. Στρεμπενιώτη) – 9 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Συναυλία με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη

-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

Έκθεση Φωτογραφίας «Aspects of Balkan Photography»

-Ομοιότητες και διαφοροποιήσεις στη Βαλκανική Φωτογραφία

-Εκθεσιακός χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2018

ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

♦ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7 μ.μ-9 μ.μ.

Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών από τον Αγάπιο Αγαπίου

Μέσα στο εργαστήριο τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών.

«Ο πολύχρωμος κόσμος των ζώων» από το Εργαστήριο Τέχνης Art Factory

Εργαστήριο εικαστικών κατασκευών, ζωγραφικής και χειροτεχνίας βασισμένο στο παραμύθι του Chisaro Tashiro «Τα χρώματα του Χαμαιλέοντα».

«Βραχιολάκι φιλίας» με την γιαπωνέζικη τεχνική ΚΟΥΜΙΧΙΜΟ

Μαθαίνουμε πώς να πλέκουμε με χρωματιστά νήματα ένα βραχιόλι που στην Ιαπωνία συμβολίζει παραδοσιακά τη φιλία.

-Επιμέλεια εργαστηρίου: Σταυρούλα Κωτούλα, εικαστικός

Σκάκι: Παίζουμε σκάκι με τη Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης.

(www.sykiesches.blogspot.gr)

♦ «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ»

-Παράσταση Τσίρκο από την KIRKO με live μουσική – 9μ.μ.

Τρεις φίλοι ξεκινούν ένα ταξίδι για να εξερευνήσουν τον κόσμο με μόνο εφόδιο τη φαντασία τους! Θα συναντήσουν πελώρια ζώα, γοργόνες, πειρατές, μαγευτικά τοπία και πολλά ακόμη αξιοπερίεργα πράγματα σε ένα μουσικοθεατρικό διαδραστικό ταξίδι με ακροβατικά και ξυλοπόδαρα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα