Γιατρός από τα Τρίκαλα ο καλύτερος… ταβλαδόρος στην Ευρώπη

19:15 4/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ακούγοντας τη λέξη Backgammon η σκέψη των περισσοτέρων πηγαίνει στο τάβλι. Μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες «καταφεύγουν» σε μία παρτίδα τάβλι για να περάσουν την ώρα τους, να ψυχαγωγηθούν και να εκτονώσουν την ένταση και το πάθος της στιγμής. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις –και δεν είναι λίγες- όπου το τάβλι ή backgammon περνάει σε άλλη διάσταση.
Αν και επίσημα δεν είναι άθλημα ωστόσο το backgammon διαθέτει Εθνική ομάδα και αθλητές που τιμούν τα ελληνικά χρώματα στις διεθνείς διοργανώσεις με τις διακρίσεις τους.

«Εδώ στην Ελλάδα

γνωρίζουμε το τάβλι ως χόμπι του καφενείου, πρόκειται όμως για ένα δύσκολο πνευματικό άθλημα» εξηγεί ο κ. Χρήστος Γρούτσος, πρωταθλητής Ευρώπης το 2009 και νούμερο 53 στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο γιατρός ΩΡΛ από τα Τρίκαλα έπαιζε τάβλι από τη μικρή του ηλικία. Ως φοιτητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήρθε σε επαφή με το Σύλλογο που προωθούσε το backgammon και άρχισε να ασχολείται σοβαρά μαζί του. «Το χόμπι μπορεί να γίνει και άθλημα. Ενώ οι περισσότεροι παίζουν για διασκέδαση εγώ ασχολούμαι με το τάβλι σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν το γνωρίζουν πολλοί. Δεν είναι ευρέως διαδεδομένο» σημειώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας.


Τι διαφορετικό έχει το τάβλι από το backgammon;
Το backgammon είναι το γνωστό παιχνίδι «πόρτες» στο τάβλι. Αυτό που το διαφοροποιεί από το κλασικό, είναι η χρήση του «βίδου», ενός τρίτου ζαριού που χρησιμοποιείται από τους παίκτες για να πολλαπλασιάσουν τους βαθμούς του παιχνιδιού. Είναι η μοναδική παγκοσμίως αναγνωρισμένη μορφή ταβλιού.

Όταν οι φίλοι το Χρήστου Γρούτσου ζητούν να παίξουν ένα παιχνίδι μαζί του, εκείνος δεν το κάνει για να διασκεδάσει, ή να περάσει την ώρα του. Είναι για εκείνον η ώρα της προπόνησης. «Προπονούμαι με οποιονδήποτε παίζει τάβλι. Δεν έχει σημασία το επίπεδο. Προσπαθώ μέσα από το παιχνίδι να εντοπίσω και να διορθώσω τα λάθη μου, ώστε να βελτιωθώ. Να βρίσκω την καλύτερη κίνηση και να κάνω τα λιγότερα λάθη».


Η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ήταν τη δεκαετία του 1980 αν και μαρτυρίες αναφέρουν πως το παιχνίδι υπήρχε πριν από το 1940. Έτσι δημιουργήθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon που σκοπό έχει την εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα και την διοργάνωση ημερίδων και τουρνουά. Τα τελευταία χρόνια το άθλημα έχει εξαπλωθεί. Με πρωτοβουλία παικτών από την Καρδίτσα, ιδρύθηκε ο πρώτος Σύλλογος στη Θεσσαλία και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν η Λάρισα και τα Τρίκαλα.
Είναι μόνο η εξάσκηση που βοηθά τους αθλητές; Τί γίνεται με τον παράγοντα τύχη.

«Σε κάθε αγώνα προσπαθείς να ξεπεράσεις τον αντίπαλό σου. Στο παιχνίδι όμως εμπλέκεται και ο παράγοντας τύχη. Η τύχη παίζει ρόλο σε βάθος χρόνου, αυτό που μετράει στην ουσία, είναι η ικανότητα» λέει ο κ. Γρούτσος που βρίσκει διέξοδο από την καθημερινότητα με το τάβλι και φροντίζει να το μεταδώσει και στην οικογένειά του.


Αν και ασκεί αδιάλειπτα το λειτούργημα του γιατρού ΩΡΛ στα Τρίκαλα, στο ενεργητικό του καταγράφονται σπουδαίες διακρίσεις, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2009, το Πρωτάθλημα Κεντρικής Ευρώπης το 2007, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων (3μελής ομάδα) το 2008, το Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Ελλάδος το 2013, το Πανευρωπαϊκό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων το 2014, 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων το 2014, το πρωτάθλημα και κύπελλο Καρδίτσας και προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά, το 2017, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.
Και εμείς θα ευχηθούμε «ρίξε μια ζαριά καλή….» και καλή επιτυχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα