Για την ανάπτυξη του ΔΠΘ μίλησε στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως ο Δ. Χαρίτου

15:29 7/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη συμμετείχε σε συνάντηση της Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης με την υπουργό Παιδείας Ν.Κεραμέως και την υφυπουργό Σ.Ζαχαράκη, όπου είχε την ευκαιρία να θέσει σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο τη Ροδόπη.

Ο βουλευτής αφού αναφέρθηκε στα ζητήματα του αναλφαβητισμού και της μαθητικής διαρροής, που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά στη Θράκη, στην έλλειψη σχολικής στέγης σε

όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στην ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο ανέγερσης σχολικών μονάδων στην περιοχή και στο ότι πολλά τμήματα της προσχολικής αγωγής στεγάζονται σε προκάτ, πολλά από τα οποία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ έχει ξεκινήσει η χρονιά, επικεντρώθηκε σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε ένα επείγον θέμα που έχει σχέση με τη λειτουργία του ΔΠΘ, επισημαίνοντας στην υπουργό Παιδείας: «Σωστά θέσατε κα υπουργέ ότι οι φοιτητές πρέπει να πάνε στις σχολές τους. Όμως αυτή σας η θέση δεν συνοδεύτηκε από γενναία έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης των περιφερειακών πανεπιστημίων όπως το ΔΠΘ, ώστε να γίνει δια ζώσης η διδασκαλία των φοιτητών και ιδιαίτερα των πρωτοετών. Δεν δόθηκαν οι πόροι στα πανεπιστήμια για να επιλύσουν ζητήματα υποδομών, ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν την ταυτόχρονη διδασκαλία σε πολλές αίθουσες, για προσλήψεις έκτακτου διδακτικού προσωρινού, για στήριξη της φοιτητικής μέριμνας με διευρυμένα κριτήρια για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Επειδή δεν έγιναν όλα αυτά σήμερα τα περισσότερα τμήματα του ΔΠΘ δεν λειτουργούν διά ζώσης, αλλά με εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς στην τοπική οικονομία.

Ο βουλευτής υποστήριξε την αναγκαιότητα ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που εδρεύει σε μία ευαίσθητη περιοχή και καλύπτει πολλαπλές πνευματικές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Ζήτησε επίσης να μάθει «με ποια ακαδημαϊκά κριτήρια το υπό τμήμα Ψυχολογίας φεύγει από τη Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών;»
Η υπουργός Παιδείας στα πολύ σημαντικά ζητήματα που έθεσε ο βουλευτής Ροδόπης για το ΔΠΘ, αποκρίθηκε ότι «η κυβέρνηση ενίσχυσε οικονομικά και αν χρειαστεί θα ενισχύσει κι άλλο το πανεπιστήμιο», ενώ για τον σχεδιασμό ίδρυσης νέων τμημάτων σημείωσε ότι «τα υπό ίδρυση τμήματα θα τα εξετάσει η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα