Γερμανικά ΜΜΕ: «Συναίνεση Μέρκελ – Λαγκάρντ για την Ελλάδα» και «επίπληξη» Κομισιόν στο Βερολίνο

08:35 23/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

« Η Μέρκελ ξέρει ότι δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση αν και επιχείρησε να συσκοτίσει το μήνυμα Ντάισελμπλουμ για «λιγότερη λιτότητα» και «περισσότερες μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει η Welt στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ, και του δείπνου της με τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Η συμφωνία ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι να εγκαταλείψει η κυρία Λαγκάρντ

το μαξιμαλιστικό αίτημα για νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, ενώ η κυρία Μέρκελ αποχαιρετά αθόρυβα τη λιτότητα», αναφέρει το δημοσίευμα, την ώρα που ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι «πίσω από το χάσμα για το ελληνικό χρέος, επικρατεί συναίνεση».

«Δημόσια δεν το λέει βεβαίως κανείς. Ωστόσο, επικρατεί συναίνεση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη Γαλλίδα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: Θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα. Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα αντλεί πόρους του Ταμείου, σε βαθμό που δεν αντιστοιχεί καθόλου στο βάρος και τη σημασία της. Το ΔΝΤ έχει ακόμη 188 χώρες μέλη, οι περισσότερες εξ αυτών είναι φτωχότερες από την Ελλάδα», σχολιάζει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και σημειώνει ότι «η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις, με δεδομένο ότι δεν γνωρίζει ακόμη πως θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ».

«Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ πιέζεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων. Ελαφρύνσεις χρέους, όπως τις ζητά το ΔΝΤ, μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να πουλήσουν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον. Οι επόμενες συνομιλίες των δύο έχουν ήδη προγραμματιστεί» σημειώνει κλείνοντας η εφημερίδα Handelsblatt.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Κριστίν Λαγκάρντ κατά την οποία η διευθύντρια του ΔΝΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει εάν θα συμμετάσχει ο Οργανισμός στο ελληνικό πρόγραμμα, η ‘Ανγκελα Μέρκελ είχε ιδιαίτερη συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λίγες ώρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει για μία ακόμη φορά τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προκαλούν «σημαντικές οικονομικές, αλλά και πολιτικές στρεβλώσεις σε όλη την ευρωζώνη».

Ο Επίτροπος κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «να κάνει περισσότερα» για να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να εντείνει την εσωτερική ζήτηση. Το 2016 οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν μία αύξηση-ρεκόρ, και μάλιστα για έβδομη συνεχή χρονιά, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να φτάσει για πρώτη φορά τα 253 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μία κυβέρνηση υπό το #spd θα χαλαρώσει τη λιτότητα στην Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος pic.twitter.com/ufZQeEPzvm

ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) February 23, 2017

To σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) είναι έτοιμο να μειώσει τη λιτότητα στην Ελλάδα, δήλωσαν στο μεταξύ, κορυφαία στελέχη του στο Reuters. Ειδικά ο αναπληρωτής πρόεδρος του SPD και σύμμαχος του υποψήφιου καγκελάριου του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, Ραλφ Στέγκνερ, επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει επιτύχει πλεονάσματα.
«Ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά για τον Σόιμπλε. Υπάρχει μία εντελώς διαφορετική στάση του SPD σε αυτό», τόνισε ο ίδιος. «Εάν υπάρξει μία κυβέρνηση υπό το SPD, θα υπάρξει αλλαγή πορείας στο θέμα αυτό. Θέλουμε ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στέγκνερ.

Πηγή: Deutsche Welle,ΑΜΠΕ
Σχετική είδηση:Λαγκάρντ: «Πολύ πιο αισιόδοξοι» μετά την ελληνική πρόοδο – Αναδιάρθρωση, όχι κούρεμα στο χρέος (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα