Γερμανία: Το τέλος του «μαυροκόκκινου» συνασπισμού (video)

20:37 24/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τέταρτη θητεία για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ έδειξαν τα exit poll από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU), καταλαμβάνουν το 32,5%, ιστορικά χαμηλό ποσοστό, με απώλειες τουλάχιστον 9 εκατοστιαίων μονάδων. «Σεισμό» προκαλεί το ποσοστό του 13,5% με το οποίο επιστρέφει στη γερμανική Βουλή το ξενοφοβικό

– ακροδεξιό κόμμα AfD, ( Εναλλακτική για τη Γερμανία) το οποίο εκτοπίζει από την τρίτη θέση την «Αριστερά» (Die Linke) και θριαμβολογεί για επάνοδο με περισσότερους από 80 βουλευτές. Όπως μεταδίδει η DW περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν το ακροδεξιό AfD.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDU του Μάρτιν Σουλτς παραμένει δεύτερο κόμμα, αλλά με το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του, 20 %, σύμφωνα πάντα με τα exit poll.

«Απόψε τελειώνει ο μεγάλος συνασπισμός» διακήρυξε ο Μάρτιν Σουλτς, προσθέτοντας ότι «τώρα θα αγωνιστούμε ως το πιο ισχυρό κόμμα της αντιπολίτευσης».

Φανερά συγκινημένος ο 61χρονος μίλησε για σκληρή και πικρή ημέρα και για αποτυχία να κρατήσει τη βάση του κόμματος, ενώ διακήρυξε ότι κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να δεχτεί έτσι απλά, την επάνοδο του AFD. «Αυτό που για κάποιους θεωρείται ανθρωπιά, αλληλεγγύη, άλλοι [AfD] το βλέπουν ως κάτι κακό», τόνισε αναφερόμενος στα αντιμεταναστευτικά συνθήματα της άκρας δεξιάς.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέχουν σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το 10,5% και ο ηγέτης τους Κρίστιαν Λίτνερ, θεωρείται ήδη εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ στην τέταρτη θητεία της.

«Η μπάλα στους Πράσινους»

Ωστόσο εάν οι Πράσινοι που εξασφαλίζουν το 9,5% δεν στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, θα πάρουν την ευθύνη να οδηγηθεί η Γερμανία σε πρόωρες εκλογές, προειδοποιούν εκλογολόγοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα