Γερμανία: Πρόταση για «Κένυα αντί Τζαμάικα» ενώ η Μέρκελ καθησυχάζει τους 28

18:48 24/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την επόμενη Πέμπτη αναμένεται η νέα κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ -Σουλτς στο γραφείο του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών που μέχρι τώρα διαμήνυε ότι το SPD θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση συνασπισμού.

PODCAST: ‘There is

still no obvious successor to Merkel’ pic.twitter.com/a89LyI7m0K

— The Local Germany (@TheLocalGermany) November 24, 2017

Στις Βρυξέλλες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καθησύχασε τους ομολόγους της των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής επισημαίνοντας ότι «παρά την καθυστέρηση για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού», το Βερολίνο εξακολουθεί να έχει κυβέρνηση δεσμευμένη στην ΕΕ». Την κατάρρευση των διερευνητικών επαφών για συγκρότηση τρικομματικού συνασπισμού στα χρώματα της Τζαμάϊκα, διαδέχεται πρόταση βετεράνων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης «Κένυα», με την συμμετοχή των «αδερφών της Μέρκελ» Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων.

Νωρίτερα σήμερα ο Μάρτιν Σουλτς διαμήνυσε ότι το κόμμα θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τη Μέρκελ, αλλά τόνισε ότι η βάση του SPD είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικά για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς μετά την εκλογική ήττα του Σεπτεμβρίου, ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Σχετικά με την διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης «Κένυα», με την συμμετοχή της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων που πρότειναν με ανοιχτή επιστολή τους δύο ιστορικά στελέχη του SPD, η Γκεζίνε Σβαν και ο Βόλφγκανγκ Τίρζε, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων ‘Αντον Χοφράιτερ δήλωσε ότι βλέπει «περιορισμένα πλεονεκτήματα».

Σύμφωνα με τους Πράσινους, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» είναι πιο κοντά στο ιδανικό, ενώ μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πλέον η ρεαλιστικότερη επιλογή, αλλά όχι και η καλύτερη.

Σχετικές ειδήσεις:Κοινή συνάντηση Σταϊνμάγιερ-Μέρκελ-Σούλτς-Ζεεχόφερ (video)

–Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Σουλτς για την πολιτική κρίση στη Γερμανία

Keywords
Τυχαία Θέματα