Γερμανία-κορονοϊός: Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα αποδίδουν- Πακέτο ενίσχυσης 156 δισ ευρώ

16:19 23/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα από 23.974 είναι πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Γερμανία, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 92. Χθες Κυριακή παρατηρήθηκε ωστόσο μικρή κάμψη στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες το βράδυ η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία και τις επαφές των πολιτών. Με 156 δισ ευρώ η γερμανική κυβέρνηση ενισχύει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, οικογένειες, ενοικιαστές

και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν από τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας.
Δραματικές παραμένουν οι εκκλήσεις πολιτικών και επιστημόνων, με την Άνγκελα Μέρκελ να διανύει την δεύτερη μέρα προληπτικού κατ’ οίκον περιορισμού της. Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου τεστ για τον κορονοϊό στο οποίο υπεβλήθη σήμερα η Καγκελάριος.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, την Κυριακή καταγράφηκαν 1.948 νέα κρούσματα, ενώ την προηγουμένη είχαν διαπιστωθεί 2.705. Η εικόνα αυτή προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί άρχισαν να αποδίδουν. Επισημαίνει ωστόσο ότι λόγω του Σαββατοκύριακου ενδεχομένως να μην έχουν αναφερθεί όλα τα κρούσματα από τα κατά τόπους κέντρα και παραπέμπει στα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα και αύριο προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της επιδημίας.

Από σήμερα ισχύουν παγγερμανικά αυστηρότερα μέτρα, όπως απαγόρευση δημόσιων συναντήσεων άνω των δύο ατόμων, η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται κατά μόνας, ή με μέλη της οικογένειας, για να πηγαίνουν στη δουλειά ή να επιστρέφουν σπίτι, για ψώνια στο σουπερ μαρκετ και όσον αφορά στην εστίαση, επιτρέπεται μόνο η χορήγηση φαγητού για το σπίτι. Τα μέτρα ισχύουν κατ΄αρχήν για δύο εβδομάδες.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι από χθες το βράδυ σε καραντίνα στο σπίτι της επειδή την Παρασκευή ήρθε σε επαφή με γιατρό που αποδείχτηκε ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό.

Διηύθυνε από το σπίτι της το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το οποίο ενέκρινε ένα Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Οικονομίας: Απεριόριστη πιστοληπτική στήριξη των επιχειρήσεων, δίχτυ προστασίας από πτώχευση και εξαγορά, ενίσχυση μικροεπαγγελατιών.

Συγκεκριμένα, με το άνευ προηγουμένου ποσό των 156 δισεκατομμυρίων ευρώ η γερμανική κυβέρνηση θα ενισχύσει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, οικογένειες, ενοικιαστές και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού, εγκαταλείποντας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια την πολιτική της των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους θα εγγραφεί εκ των υστέρων νέο δημόσιο χρέος ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, την Τετάρτη το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει άρση του νόμου περί «φρένου χρέους», για λόγους «έκτακτης ανάγκης» της χώρας. Πρόκειται για ένα «μεγάλο πακέτο, με πολλά, πάρα πολλά μέτρα», καθώς η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι το σημαντικότερο αυτή την στιγμή είναι η ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας, ο οποίος σε πρώτη φάση θα λάβει τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα