Γευσιγνωσία κρητικών κρασιών για την Δούκισσα Καμίλα

18:51 13/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέχρι το Αλάγνι του Ηρακλείου έφτασε η δούκισσα της Κορνουάλης και σύζυγος του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου, Καμίλα, όπου στα πλαίσια της επίσημης τριήμερης επίσκεψης τους στην Ελλάδα επισκέφτηκε τοπικό οινοποιείο, την Παρασκευή.

Η Δούκισσα αφίχθη στο οινοποιείο Λυραράκη λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, όπου η οποία με ευγένεια

και υπομονή χαιρέτησε δια χειραψίας πάνω από 30 ανθρώπους, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους.

Στην συνέχεια, ο Βαρθολομαίος Λυραράκης ξενάγησε την Δούκισσα στον οικογενειακό αμπελώνα «Ψαράδες» και το μουσείο κρητικών ποικιλιών.

Η σχέση της με το κρασί είναι σχέση οικογενειακή, αφού ο πατέρας της ήταν έμπορος κρασιών στην Μ. Βρετανία. Η ίδια είπε πως είχε ταξιδέψει πολλές φορές σε κτήματα στη Γαλλία, αλλά ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Η επίσκεψή της λοιπόν σε ένα από τα μεγαλύτερα κρητικά οινοποιεία δεν ήταν τυχαία. Άλλωστε η διασύνδεση έγινε μέσω του προμηθευτή του παλατιού, ο οποίος έχει αναλάβει και τις εξαγωγές του εν λόγω οινοποιείου.

Η Δούκισσα της Κορνουάλης, που είναι και πρόεδρος του συλλόγου αμπελοκαλλιεργητών και οινοπαραγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdom Vineyards Association), έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τις γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης και τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του αμπελοοινικού πλούτου του νησιού.

Ακολούθησε γευσιγνωσία οίνων Λυραράκη, από την οινολόγο του οινοποιείου, Μύριαμ Αμπουζέρ, σε συνδυασμό με παραδοσιακά εδέσματα.

Κατά την γευσιγνωσία δοκιμάστηκαν 4 μονοποικιλιακοί οίνοι από επιλεγμένες τοποθεσίες.

Συγκεκριμένα, δοκιμάστηκαν τα: Πλυτο Ψαράδες 2017, Δαφνί Ψαράδες 2017, Λιάτικο Κέδρος 2017 και Μαντηλάρι Πλακούρα 2014.

Η δούκισα Καμίλα σχολίασε τα τέσσερα διαφορετικά κρασιά που ήπιε και ξεχώρισε έναν ερυθρό οίνο από μαντιλάρι.

Τα συνόδευσε με κρητική γραβιέρα, λίγο ψωμί και ελιές και αναχώρησε λέγοντας ότι αυτή η επίσκεψη ήταν η καλύτερη στιγμή του ταξιδιού της. Και πως όταν επιστρέψει στο παλάτι, θα ζητήσει να της φέρουν κρητικό κρασί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φανή Καλαθάκη
Φωτογραφίες: Κτήμα Λυραράκη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα