Γαλλική εταιρεία παράγει τα πρώτα υδρογονοκίνητα ποδήλατα

10:11 17/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

H εργοστασιακή παραγωγή ποδηλάτων που κινούνται με υδρογόνο, ξεκίνησε από τη γαλλική εταιρεία Pragma Industries, η οποία κατέχει μέχρι στιγμής τα πρωτεία στη μαζική παραγωγή της εν λόγω καινοτομίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας, Πιέρ Φορτέ εξήγησε: «Πολλοί άλλοι έχουν υδρογονοκίνητα ποδήλατα στο στάδιο του

πρωτοτύπου, αλλά είμαστε οι πρώτοι που προχωρήσαμε στη μαζική παραγωγή».

Το υδρογονοκίνητο ποδήλατο με την ονομασία Alpha μπορεί να διανύσει μια απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων με μια δίλιτρη δεξαμενή υδρογόνου, δηλαδή όσο κι ένα ποδήλατο που κινείται με ηλεκτρική μπαταρία. Η διαφορά είναι ότι, το υδρογονοκίνητο ποδήλατο χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για τον ανεφοδιασμό του με υδρογόνο, αντί για τις ώρες φόρτισης που χρειάζονται για να γεμίσει η μπαταρία των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ένα κιλό υδρογόνου περιέχει περίπου 600 φορές περισσότερη ενέργεια από μια μπαταρία λιθίου βάρους ενός κιλού.

Προς το παρόν τα ποδήλατα κοστίζουν 7.500 ευρώ το ένα, ενώ ο αγοραστής πρέπει να συνυπολογίσει και άλλα 30.000 ευρώ περίπου για το σταθμό ανεφοδιασμού του ποδηλάτου.

Στην προσπάθεια της να εξομοιώσει, όσο γίνεται, το κόστος ενός υδρογονοκίνητου ποδηλάτου με αυτό ενός ηλεκτροκίνητου, η εταιρία σκοπεύει να «κατεβάσει» το κόστος του ποδηλάτου στις 5.000 ευρώ, ενώ κατασκευάζει επίσης σταθμούς ανεφοδιασμού των ποδηλάτων που παράγουν υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης του νερού.

Για την επίλυση του προβλήματος ανεφοδιασμού, η γαλλική εταιρεία ήδη αναπτύσσει ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο ποδηλάτου, που θα μετατρέπει το νερό σε υδρογόνο απευθείας πάνω στο ποδήλατο, έτσι ώστε αυτό να έχει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και να μη χρειάζεται συχνές στάσεις για ανεφοδιασμό.

Η εταιρεία εδρεύει στο Μπιαρίτζ και κατασκευάζει κυψέλες καυσίμου για στρατιωτική χρήση, έχει ήδη πουλήσει 60 ποδήλατα σε οργανισμούς αυτοδιοίκησης σε πόλεις όπως το Σαμπερί, η Μπαγιόν και Σεντ Λο Σερμπούργκ.

Το 2017 η Pragma παρήγαγε 100 υδρογονοκίνητα ποδήλατα, ενώ αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της στα 150 το 2018. Έχει ήδη λάβει παραγγελίες από Νορβηγία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: Pragma

Keywords
Τυχαία Θέματα