Γαλλία: Απεργιακές κινητοποιήσεις στα τρένα-Χιλιάδες συνταξιούχοι στους δρόμους

09:35 16/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν χθες Πέμπτη τα συνδικάτα των εργαζόμενων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση της κρατικής εταιρείας SNCF που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών θα ξεκινήσουν στις 3 Απριλίου και θα διαρκέσουν τρεις μήνες, μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνολικά, σε διάστημα τριών μηνών η απεργία

θα διαρκέσει 36 ημέρες καθώς οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τη δουλειά τους για δύο συνεχόμενα 24ωρα ανά πέντε ημέρες, όπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.

VIDÉO – La SNCF s’apprête à faire grève deux jours par semaine, pendant trois mois pic.twitter.com/tpnHroXKBm

— BFMTV (@BFMTV) March 16, 2018

Την Τετάρτη η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στους SNCF μετά την εθνικοποίησή των σιδηροδρόμων, τη δεκαετία του 1930. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση της μονιμότητας και της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση.

#SNCF : deux jours de grève tous les cinq jours, une mobilisation inédite. Découvrez le calendrier –
par @Gubalda pic.twitter.com/LWi51xnUDj

France Inter (@franceinter) March 16, 2018

Τα συνδικάτα έχουν ήδη προγραμματίσει μια διαδήλωση για τις 22 Μαρτίου στο Παρίσι, την ίδια ημέρα που θα διαδηλώσουν στη γαλλική πρωτεύουσα και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν τόνισε μιλώντας στον ειδησεογραφικό σταθμό BFMTV ότι η μεταρρύθμιση είναι «απαραίτητη» και χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη στάση των συνδικάτων. «Δεν επιθυμώ την αντιπαράθεση αλλά τη διαπραγμάτευση», σημείωσε.

Χιλιάδες συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μείωση των εισοδημάτων τους

Με σύνθημα «Αρπαγή των συντάξεών μας», δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένοι διαδήλωσαν χθες για να καταγγείλουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν.

Des milliers de retraités se sont mobilisés partout en France aujourd'hui pour défendre leur pouvoir d'achat par @aureliecarabin #AFP pic.twitter.com/tt7jR3AYtt

— Agence France-Presse (@afpfr) March 15, 2018

«Είναι πολύ κακός ο Μακρόν που βάζει χέρι στις τσέπες των ηλικιωμένων» έγραφε ένα πανό στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 7.200 ανθρώπων, σύμφωνα με την αστυνομία και 30.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις.

#RuptlyLive – Protesters rally in Paris against pension reform

— Ruptly (@Ruptly) March 15, 2018

Συνολικά, 39.000-68.000 συνταξιούχοι διαδήλωσαν σε περίπου 30 πόλεις της χώρας, με τη συνοδεία σε αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι απεργούσαν σήμερα.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αύξηση, που αφορά το 60% των συνταξιούχων, ύψους 1,7% στη Γενικευμένη Εισφορά Κοινωνικού Χαρακτήρα (CSG), ενός φόρου που στοχεύει στην χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής προστασίας στη Γαλλία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να «μεταμορφώσει» τη Γαλλία, ζήτησε από τους ηλικιωμένους να συμβάλουν στην «προσπάθεια» για να «βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

Το μέτρο εφαρμόστηκε έπειτα από πολλά χρόνια οδυνηρών μεταρρυθμίσεων σε βάρος της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

The post Γαλλία: Απεργιακές κινητοποιήσεις στα τρένα-Χιλιάδες συνταξιούχοι στους δρόμους appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα