Γ. Δραγασάκης: Η απόφαση του ΚΑΣ ανοίγει το δρόμο για υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό

21:42 5/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ενδιαφερόμαστε να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό με όρους διασφάλισης δικαίου. Η απόφαση του ΚΑΣ είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις όπως και η απόφαση για τα δασικά ανοίγει το δρόμο να προχωρήσει η επένδυση» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «δεν συμφωνώ ότι πρέπει να θάψουμε τα αρχαία».

«Είμαστε σε διαρκή επαφή με τους ενδιαφερόμενους…, θα κάνουμε ότι πρέπει με όρους νομιμότητας» σημείωσε

ο κ. Δραγασάκης και επισήμανε ότι «ήταν γνωστό ότι υπάρχουν αρχαία και εντοπίζονται όταν αλλάζουν οι όροι χρήσης γης».

Υπογράμμισε ότι επενδύσεις θα γίνουν, όχι όμως ως Φαρ Ουέστ, «θέλουμε επενδύσεις που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον και να έχουν την αποδοχή της κοινωνίας». Επισήμανε ότι έχει συστηθεί ειδική task force για τις επενδύσεις, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του χρόνου, να ακολουθήσει μια περίοδος που θα αρχίσουν και οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος, να αρχίσει μια διαδικασία εξόδου στις αγορές πάλι όταν οι αρμόδιοι φορείς το θεωρούν εφικτό και σκόπιμο και να αρχίσουμε την Άνοιξη την τελική αξιολόγηση με στόχο τον Ιούνιο να έχουν τελειώσει όλα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι «μνημόνιο» σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο και ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρχει μνημόνιο.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι έκρινε αναγκαίο για να είναι υπό έλεγχο οι εξελίξεις: Δηλαδή να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση, έχουμε αυτοδεσμευτεί, συγκλήθηκε υπουργικό συμβούλιο, μίλησε ο πρωθυπουργός, έχουμε ορίσει ειδικό υπουργό που παρακολουθεί, έχουμε αυτοδεσμευτεί έως το Eurogroup τις αρχές Νοεμβρίου να έχουμε κλείσει το 80% των υποχρεώσεων και το υπόλοιπο, στον υπόλοιπο χρόνο. Τόνισε ότι δεν έχει αυτή η αξιολόγηση τις δυσκολίες που είχαν οι άλλες και πως αν δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εμπόδια -όπως αυτά που εμφάνισε το ΔΝΤ πέρυσι τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, διαφωνώντας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις εκτιμήσεις τους- θα έχει κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του χρόνου.

Επισήμανε πως το τι ισχύει μετά το πρόγραμμα είναι λίγο-πολύ προσδιορισμένο και πως η λεγόμενη διευρυμένη πιστωτική γραμμή που διαπραγματευόταν ο κ. Σαμαράς, ήταν ένα είδος νέου μνημονίου.

«Έχοντας κατοχυρώσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, μπορούμε να δώσουμε την ώθηση στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα -το αναγνώρισε και ο κ. Τόμσεν– και πως το πρόβλημα τους είναι ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων.

«Οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα… Χρειάζεται όμως να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με τα κόκκινα δάνεια για να δοθούν νέα δάνεια στην οικονομία» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα που έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει η κυβέρνηση από το πλεόνασμα, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, αλλά δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες περί πλεονάσματος 800 εκατομμυρίων που θα διανεμηθεί, λέγοντας πως για τη διανομή του πλεονάσματος θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς.

Ο κ. Δραγασάκης ρωτήθηκε και σχετικά με «την υποδόση των 800 εκατ. που εκκρεμεί και που θα έρθει υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν οφειλές προς τους ιδιώτες».

Σημείωσε ότι έγινε εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τον Αύγουστο, διαπιστώθηκαν τα ποσά, αλλά η εκταμίευση και η επιστροφή σε αυτούς που έχουν να λαμβάνουν θα γίνει τώρα», προσθέτοντας ότι ως έναν βαθμό είναι τεχνικό το ζήτημα.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι και την υποδόση θα πάρουμε και χρήματα πέφτουν ήδη στην αγορά και το τελευταίο τρίμηνο θα είναι τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης και ότι θα αποδοθούν και όλες οι συντάξεις που εκκρεμούν. Σημείωσε ότι μάλιστα σήμερα πιάστηκε ο στόχος που αφορούσε σε 58.000 συντάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα