Φ. Αραμπατζή: «Ανοχύρωτοι» οι αγρότες

15:43 5/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την άμεση αξιοποίηση όλων των πρόσφατων, ευνοϊκών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δίνουν το «πράσινο φως» για την τάχιστη αποζημίωση των καταστροφών από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής χωρίς τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ-ΚΟΕ, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή και πρωτοβουλία της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, 30 βουλευτές της ΝΔ.

Η Σερραία βουλευτής και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της αναδεικνύουν την απελπισία του αγροτικού κόσμου από τον Έβρο έως την

Κρήτη, που βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την οικονομική δίνη της φορολογικής και ασφαλιστικής αφαίμαξης αλλά και απροστάτευτος από τις τεράστιες καταστροφές των ακραίων καιρικών φαινομένων, που αφαιμάζουν το εισόδημά τους και απειλούν την επιβίωσή τους.

Τεράστιες ζημιές σε δυναμικές καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, ο καπνός, τα σιτηρά, η βιομηχανική τομάτα, τα αμπέλια και τα οπωροφόρα δέντρα τους καθιστούν σε απόγνωση απέναντι σε μια Κυβέρνηση άπραγη και έναν ΕΛΓΑ αναποτελεσματικό.

Έναν ΕΛΓΑ, πλήρως αναχρονιστικό ως προς τους ασφαλίσιμους κινδύνους και στερούμενο ρευστότητας, να αδυνατεί να καλύψει τις ζημιές τους τη στιγμή, που οι αγρότες καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα.

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης, που επιδεικνύει «αφωνία» -σε επίπεδο ΕΕ- στις διεκδικήσεις του απολεσθέντος εισοδήματος συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των Κρατών-Μελών αποζημιώνουν τους παραγωγούς τους είτε από προβλέψεις της ΕΕ είτε από εθνικούς πόρους μέσω της αξιοποίησης των ευνοϊκών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοίνωσε ήδη από 2 Αυγούστου, όπως έκαναν η Αυστρία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Ιρλανδία κ.α., γεγονός, που πλήττει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων αγροτών.

Ζητούν ως εκ τούτου από τον αρμόδιο Υπουργό, τάχιστη αξιοποίηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ειδικά για τα ζημιογόνα αίτια, που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την διαβούλευση της αναθεώρησης του Κανονισμού, που έχει ήδη εξαγγείλει η Κυβέρνηση, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ειδικά των Μέτρων 5.2 και 8.4 καθώς και τις προτάσεις επιτέλους της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή στη Γεωργία στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ 2021-2027.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα