Φλώρινα: Επιτυχημένη η γιορτή γουρουνοχαράς στην Ιτιά

17:05 5/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τζουμπερίνκες» , σουβλάκια και λουκάνικα από ντόπιο παραδοσιακό χοιρινό είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτοικοι και επισκέπτες στη γιορτή γουρουνοχαράς που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτιάς «Νέοι Ορίζοντες».

Κυρίως πιάτο στη γιορτή, οι γνωστές στους κατοίκους της Φλώρινας «τζουμπερίνκες» ή αλλιώς «τσιγαρίδες» συνοδευόμενες με παραδοσιακό κρασί και τσίπουρο της περιοχής. Οι «τζουμπερίνκες» είναι το λίπος από το χοιρινό

που αφού βράσει για αρκετή ώρα τηγανίζεται και γίνεται τραγανό και ιδιαίτερα γευστικό έδεσμα.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Φλώρινας ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τσώτης παλιότερα οι κάτοικοι που είχαν όλοι ζώα δεν πετούσαν τίποτα από το ζώο που έσφαζαν όπως και το λίπος του που το έτρωγαν τηγανίζοντας το σε καυτό λάδι, φαγητό που βοηθούσε και στην ενεργοποίηση της θερμοκρασίας του σώματος κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και πέφτουν αρκετούς βαθμούς υπό τους μηδενός. Οι εκδηλώσεις για τη γιορτή γουρουνοχαράς ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτιάς Νέοι ορίζοντες και τον πολιτιστικό σύλλογο πολυπλατάνου με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών κάτω από τους ήχους των χάλκινων πνευστών της Φλώρινας.

Keywords
Τυχαία Θέματα