Φιλοσοφικές έννοιες μέσα από την ποιητική έκφραση του Γιάννη Σακκά

13:02 23/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ακαδημαϊκός Γιάννης Σακκάς παρουσιάζει την ποιητική συλλογή του με το τίτλο «Οι πύλες των οδών της ημέρας και της νύχτας» (Εκδόσεις Πατάκη) στον ΙΑΝΟ, στην Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, θα μιλήσουν οι Χρυσή Βιτσιλάκη, πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, κριτικός λογοτεχνίας, Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός-πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιώργος Βέης, πρέσβυς επί τιμή-ποιητής.

Στο πιάνο θα είναι η Κασσάνδρα Φουντουλάκη.

Όπως δηλώνει στο ert.gr

ο Γιάννης Σακκάς, «το ποίημα είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας και μια προσπάθεια γνώσης του βαθύτερου εαυτού μας. Το ταξίδι γίνεται σε δύο επίπεδα, στον κόσμο και στην ψυχή, είναι κοσμικό και οντολογικό. Δύο πορείες παράλληλες, που η μία τροφοδοτεί την άλλη. Μπορεί ο άνθρωπος να γνωρίσει τον κόσμο που τον περιβάλλει και το είναι του, να δει το αληθινό φως; Αν όχι, ποια άλλη πορεία τού μένει να ακολουθήσει; Μήπως υπάρχουν κάποιοι που τον εμποδίζουν να προχωρήσει; Ποια η σημασία του χώρου και του χρόνου στην ανθρώπινη εμπειρία; Το ταξίδι αυτό δεν έχει Ιθάκη, δεν έχει καν κατεύθυνση. Ο άνθρωπος βαδίζει μόνος με τη συνείδησή του, περιφρονώντας το πεπρωμένο του. Δίνει ο ίδιος νόημα στη ζωή του με σκοπό την απόλυτη ελευθερία, κερδίζοντας την αθανασία σε μια κυκλική πορεία δίχως τέλος. Το ποίημα βασίζεται σε φιλοσοφικές έννοιες που εκφράζονται όμως ποιητικά. Πρόκειται για μια βιωματική σύλληψη της σκέψης, δηλαδή σκέψη φιλτραρισμένη από αισθήματα και σκιρτήματα ψυχής, μια συγκινησιακή ενσάρκωση του λόγου…».

***Ο Γιάννης Σακκάς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1965. Είναι καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Άμυνας και Ασφαλείας και τακτικός συνεργάτης σε επιτροπές αξιολόγησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια συνδυάζει τις ιστορικές/ διεθνολογικές του μελέτες με τη φιλοσοφία και την ποίηση.

info

Πότε: Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, 20:30

Πού: ΙΑΝΟΣ, Αθήνα – Σταδίου 24

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα