«Φέρτε μου τα εγγόνια επαέ να βγάλομε μια φωτογραφία»

10:13 14/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Κύριο χαρακτηριστικό των οικογενειών στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μέχρι και τη δεκαετία του 50 ήταν τα πολλά παιδιά. Στην αντιστροφή που υπάρχει τις τελευταίες δεκαετίες, κάποια ορεινά χωριά της Κρήτης κρατούν την… παράδοση.

Ανάμεσά τους τα Ζωνιανά όπου οι περισσότερες οικογένειες έχουν 5 με 6 παιδιά. Έτσι μια 81χρονη γυναίκα του χωριού η Μαρία Παρασύρη- Κλίνη γνωστή με το

προσωνύμιο «Μανούσαινα», αποφάσισε να σμίξει την ευρύτερη οικογένεια. Παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, αδέλφια και ανήψια. Δηλαδή πάνω από 100 άτομα.

Η εντολή σαφής και χωρίς καμία διάθεση διαπραγμάτευσης: «Φέρτε μου τα εγγόνια επαέ να βγάλομε μια φωτογραφία». Αμέσως σήμανε συναγερμός και άρχισαν τα τηλέφωνα σε όλη την Κρήτη.

Έτσι έφτασε η μεγάλη ημέρα, όχι στα Ζωνιανά αλλά στο Γενί Γκαβέ, χωριό του Μυλοποτάμου που έχει ονομαστεί τώρα Δροσιά, αλλά ουδείς το αποκαλεί έτσι.

Μικροί και μεγάλοι, παιδιά, αδέλφια, εγγόνια, δισέγγονα, βρέθηκαν στο χωριό και φυσικά δεν μπορούσε να μην γίνει το θέλημα. Όχι μια αλλά πολλές φωτογραφίες που θα θυμίζουν ανεξίτηλα μια ξεχωριστή ημέρα για όλη την οικογένεια.

Κυρίως όμως για τη «Μανούσαινα» που κατάφερε να μονιάσει όλη τη μεγάλη οικογένειά της, και να απολαμβάνει τη στιγμή μ’ ένα σοβαρό χαμόγελο, αλλά την ικανοποίηση και τη χαρά να ζωγραφίζεται περισσότερο στα μάτια της.   

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα