Ετήσια εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτων

00:38 29/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον «Ελληνισμό της Διασποράς: Προσφορά και Αξιοποίηση» θα αφιερώσει την φετινή κεντρική εκδήλωση του το «Κοινόν των Μαγνήτων», το παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων με έδρα το Βόλο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου την Τετάρτη, 2 Αυγούστου, ώρα 20:30 με κεντρικό ομιλητή το εκλεκτό μέλος του σωματείου Νίκο Αλεξίου, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Queens College της Νέας Υόρκης

και διευθυντή του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης του Απόδημου Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη. Ο κ Αλεξίου θα αναπτύξει το θεμα «Έλληνες της Αμερικής: Ιστορική Διαδρομή και Προοπτικές», που βασίζεται στην πολυετή έρευνα του για την ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Τον ομιλητή θα προλογίσει ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος

Μετά την ομιλία του κ. Αλεξίου θα καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες από τον απόδημο ελληνισμό σε άλλα μέρη του κόσμου τρία διακεκριμένα μέλη του Κοινού των Μαγνήτων:
– Χάρης Δημητρίου, Πληρεξούσιος Υπουργός επί τιμή. Υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ , σε Λευκωσία , Γεωργία, και ως Πρέσβης σε Χιλή και Ουκρανία, συγγραφέας του αυτοβιογραφικού βιβλίου «Διπλωματία και Ιντριγκα»
– Δρ Γιώργος Πετρόχειλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Coventry της Αγγλίας, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Πανεπιστημιακών Δυτικής Ευρώπης και επιμελητής του βιβλίου « Ελληνική Διασπορά στη Δυτική Ευρώπη»
– Δρ Νίκος Πράντζος, αστροφυσικός, διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών της Γαλλίας , πρόεδρος του «Δικτύου» ελληνογαλλικών συλλόγων στο Παρίσι.
Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στην εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΕΟΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Αχιλλέας Παπαρσένος « από την έρευνα του καθηγητή Νίκου Αλεξίου για τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα και τις εμπειρίες άλλων διακεκριμένων μελών του σωματείου από την ομογένεια σε άλλες χώρες του κόσμου, αναδεικνύεται η προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς, που διαπρέπουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι ιστορίες τους είναι ιστορίες διαρκούς αγώνα και επιτυχίας, εργατικότητας, προσαρμοστικότητας, δημιουργικότητας, επιχειρηματικού δαιμονίου και εξωστρέφειας, αλλά και υπερηφάνειας και αγάπης για την πατρίδα τους, θεμελιωμένες σε αξίες που ωθούν τον Έλληνα να αναδεικνύει τις αρετές του στο εξωτερικό. Αυτό το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο της διασποράς, που στη διάρκεια της νεότερης ελληνικής ιστορίας προσέφερε πολυδιάστατη στήριξη στην Ελλάδα, καλείται να αξιοποιήσει η ελληνική πολιτεία δημιουργώντας γέφυρες που θα συνδέουν τους Έλληνες μέσα και έξω από τον ελλαδικό χώρο, διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν τον απόδημο Έλληνα να σταθεί στο πλευρό της γενέτειρας του, είτε με επενδύσεις ή με άλλου είδους συνέργειες στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας , επιστήμης και τεχνολογίας. Αυτός ο εθνικός στόχος γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός στην περίπτωση των χιλιάδων νέων, μορφωμένων Ελλήνων, που εγκατέλειψαν την χώρα την περίοδο της κρίσης σε αναζήτηση καλύτερης τύχης και θέτοντας το ταλέντο τους στην υπηρεσία άλλων χωρών. Το ζητούμενο είναι να δοθούν τα κίνητρα και οι ευκαιρίες για τον επαναπατρισμό τους, ώστε το πρόβλημα της διαρροής εγκεφάλων, το περιβόητο brain drain, να μετατραπεί σε όφελος για την Ελλάδα, σε brain gain».

Έκθεση καλλιτεχνών της διασποράς

. Έτσι μικρός απ΄την πατρίδα έφυγε » (Κ. Καβάφης)
Στις 20.00 πριν από την έναρξη της κυρίας εκδήλωσης, θα εγκαινιασθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου έκθεση με έργα καλλιτεχνών της διασποράς, που κατάγονται από τη Μαγνησία και προέρχονται από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου, το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα και ιδιωτικές συλλογές. Διοργανώνεται, από τη Διεύθυνση Πολιτισμού ΔΕΟΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και Το Κοινόν των Μαγνήτων.
Επίσης στον χώρο της έκθεσης εκτίθενται έργα καλλιτεχνών, μελών του Κοινού των Μαγνήτων καθώς και αρχειακό έντυπο υλικό από την έρευνα του Νίκου Αλεξίου στην Αμερική, με συνεντεύξεις Βολιωτών που πέρασαν από το Ellis Island τη δεκαετία του 1910. Θα προβάλλεται επίσης βίντεο με συνεντεύξεις Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Χρύσα Δραντάκη, προϊσταμένη της Δ/νσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, θα διαρκέσει από 2 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2017. Ώρες λειτουργίας: 8.30 π.μ. έως 3 μ.μ., καθημερινά και Σαββατοκύριακα, εκτός Δευτέρας.

Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη – Κέντρο Συστημικής Βιοϊατρικής UCLA"

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί από το διακεκριμένο μέλος του Κοινού των Μαγνήτων κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο, αν. καθηγητή Ιατρικής, διευθυντή του Κέντρου Συστημικής Βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρίας Algorithm Therapeutics Inc, βραβείο στην Δέσποινα-Ελένη Κουρκούβελου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το βραβείο αυτό απονέμεται για πέμπτο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας, από τον καθ. Ηλιόπουλο και προσφέρει στον βραβευμένο φοιτητή τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί στο κέντρο που ο κ. Ηλιόπουλος διευθύνει στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές του στην Ελλάδα.
Το βραβείο, που συνοδεύεται από συμβολικό χρηματικό ποσό, αφιερώνεται φέτος στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη και θα αποκαλείται εφεξής «Μαρία Ζουπανιώτη – Κέντρο Συστημικής Βιοϊατρικής UCLA".

Βιογραφικό του Νίκου Αλεξίου

Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε στο Βόλο το 1959. Μετά από σπουδές οικονομικών στην Αθήνα μετέβη στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σπούδασε κοινωνιολογία. Από το 1990 διδάσκει στο Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, όπου τιμήθηκε με διάκριση διδασκαλίας «Presidents Award for Excellence in Teaching”. Ανάμεσα σε άλλα επιστημονικά ενδιαφέροντα του, διδάσκει και δημοσιεύει πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ομογενειακή εμπειρία στη Βόρειο Αμερική. Είναι ιδρυτής και κύριος ερευνητής του Προφορικού Αρχείου του Ελληνισμού της Ν. Υόρκης καθώς και διευθυντής της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης Απόδημου Ελληνισμού στο πανεπιστήμιο του , με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση της ελληνοαμερικανικής ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις συλλογές της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες πηγές σχετικά με την ομογένεια στις ΗΠΑ, αρχεία ελληνικών συλλόγων, καθώς και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, βιβλία και έντυπα. Η ψηφιοποίηση συλλογών θα συμβάλει αποφασιστικά στην προβολή και διάδοση της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη διεθνή κοινότητα.
Στην προσπάθεια διατήρησης, ανάδειξης και διάδοσης της προσφοράς των Ελλήνων της Αμερικής πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ανοικτές στο ευρύτερο κοινό, φοιτητές, εκπαιδευτικούς ερευνητές και πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ προβλέπεται η συνεργασία και ηλεκτρονική διασύνδεση της Βιβλιοθήκης με πολλούς άλλους οργανισμούς και αρχεία στην Ελλάδα , όπως το Ίδρυμα Αρχείων του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Αρχείο Μετανάστευσης “Μνήμες”.
Τέλος προσφέρονται υποτροφίες σε φοιτητές και ερευνητές για εργασίες και έρευνα που θα βασίζονται στη χρήση και αξιοποίηση του αρχειακου υλικού.
Πέραν της κοινωνιολογίας όμως ο Νίκος Αλεξίου έχει διακριθεί και στην ποίηση, με πέντε ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό του. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και αμερικανικά έντυπα και ανθολογίες, ενώ αναμένεται η έκδοση της τελευταίας ποιητικής του συλλογής «Η ασημένια σφίγγα» από τις εκδόσεις «Μελάνι»

Ενημερωτικό Σημείωμα για το Κοινόν των Μαγνήτων

To Κοινόν των Μαγνήτων είναι παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα το Βόλο. Βασικοί σκοποί του είναι η συσπείρωση των απανταχού Μαγνήτων με σημείο αναφοράς τον τόπο καταγωγής τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων της Μαγνησίας στον πολιτιστικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα. Τα μέλη του, που κατάγονται από τη Μαγνησία, ζουν και εργάζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ή έχουν παλιννοστήσει στη γενέτειρά τους.
Με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών το Κοινόν των Μαγνήτων συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στις επιστημονικές, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις της Μαγνησίας, με τη διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τη γνώση καλών πρακτικών από τις χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Μάγνητες.
Το σωματείο αναπτύσσει επίσης δράση κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύοντας ιδρύματα κοινωνικής προστασίας στη Μαγνησία.
Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.koinonmagniton.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα