Ε.Σ.Α.μεΑ.: Το αναπηρικό κίνημα αλληλέγγυο στους πρόσφυγες με αναπηρία

15:19 25/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντικές παρεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) για τους πρόσφυγες με αναπηρία.

Τον Ιούλιο του 2017, η ΕΣΑμεΑ σημείωνε: «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με αναπηρία δεν πρέπει να ξεχαστούν, δεν πρέπει να χαθούν, πρέπει να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και εύκολα γίνονται θύματα

και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Είτε ως ανάπηροι πολέμου, είτε με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, τα δικαιώματά τους βάλλονται πολλαπλώς, καθώς βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης».

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η κατάσταση του προσφυγικού ζητήματος παραμένει κρίσιμη, με τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις, τις οικονομικές ανισότητες βορρά- νότου, τα περιβαλλοντικά προβλήματα σε πολλές γωνιές του πλανήτη, αλλά και τις αναποτελεσματικές πολιτικές που ακολουθούνται από την πλειοψηφία των κρατών. Μόλις πριν λίγες ημέρες (24/6) σε αδιέξοδο κατέληξε άλλη μία μίνι σύνοδος στις Βρυξέλλες, με τις ευρωπαϊκές χώρες να ρέπουν όλο και περισσότερα προς τα κλειστά σύνορα και την ξενοφοβία».

Οι αόρατοι πρόσφυγες

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι: «Οι πρόσφυγες με αναπηρία αποτελούν μια υποομάδα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους σε ιδιαίτερα μειονεκτική κατάσταση- είναι αόρατοι. Ως εκ τούτου, έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας και υποστήριξης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της συνεχιζόμενης δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης. Υπάρχουν εμφανή προβλήματα στη διαδικασία ταυτοποίησης των ατόμων με αναπηρία.

Οι «ορατές» αναπηρίες συνήθως εντοπίζονται, ενώ οι λιγότερο εμφανείς παραμένουν συχνά απαρατήρητες. Η αναγνώριση ενός ατόμου με αναπηρία ως τέτοιο είναι πολλές φορές ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση σε εξειδικευμένη προστασία, για την εξασφάλιση της υποστήριξης και για την παροχή εύλογων προσαρμογών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου.

Στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΣΑμεΑ για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους εντάσσεται και η υλοποίηση του προγράμματος: «Σχεδιάζοντας μαζί: Ενδυναμώνοντας τους πρόσφυγες με αναπηρία», με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στο να αναδείξει και να καταγράψει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, καθώς και στο να συμβάλει στην ενδυνάμωση αυτών των ομάδων ώστε να μπορούν οι ίδιες να διεκδικούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η δικτύωση και συνεργασία με φορείς που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών σε αυτές τις ομάδες, με σκοπό τον εντοπισμό και την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η ΕΣΑμεΑ βραβεύτηκε δια χειρός Philippe Leclerc αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2018.

Ένα περίπου χρόνο από την έναρξη του Προγράμματος, η ΕΣΑμεΑ παρουσιάζει τις μέχρι τον Μάιο του 2018 δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιό του. Σε αυτό το διάστημα έχουν ωφεληθεί περίπου 1000 πρόσφυγες με αναπηρία ή πρόσφυγες γονείς παιδιών με αναπηρία και άτομα που εργάζονται στο προσφυγικό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα».

Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο της Ε.Σ.Α.μεΑ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα