ΕΡΤ2 – «Οδύσσεια: ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα»

01:03 18/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα μοναδικό μουσικό ντοκιμαντέρ με τίτλο  «Οδύσσεια: ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα», αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας της ΕΡΤ με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Live from Lincoln Center, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι τηλεθεατές σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση για την Ελλάδα, το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου 2020 στις 18:30 από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Για πρώτη φορά στην

ιστορία του το Live from Lincoln Center ταξίδεψε εκτός Ηνωμένων Πολιτειών για να καταγράψει το ταξίδι των μουσικών κατά τη διάρκεια μιας σύγχρονης Οδύσσειας με αφετηρία τη συναυλία της 11ης Απριλίου 2018 στην Εναλλακτική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα και τελικό προορισμό τους Δελφούς και το ιερό του θεού Απόλλωνα.

Το ντοκιμαντέρ, μια διεθνής συμπαραγωγή της ΕΡΤ, καταγράφει την περιπλάνηση των μουσικών της Chamber Music Society μέσα από τις εμφανίσεις τους στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο Πήλιο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βόλο, καθώς και στο Αρχαίο Θέατρο στο κέντρο της Λάρισας. Στο πλαίσιο των συναυλιών, οι μουσικοί πραγματοποίησαν και ένα σεμινάριο εξειδίκευσης σε σπουδαστές στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, προάγοντας έτσι την τέχνη της μουσικής δωματίου.

Το μουσικό αυτό ταξίδι είχε ως απώτερο στόχο να αποκαλύψει τη στενή σχέση ενός κοντσέρτου μουσικής δωματίου με την αρμονία των αρχαίων μνημείων μας, ενώ παράλληλα να ανιχνεύσει την ελληνική πολιτισμική επίδραση που αποτυπώνεται έντονα στη γλώσσα, τις τέχνες, τη φιλοσοφία και τη ζωή των πολιτών – με έμφαση στην κλασική μουσική.

Τα κοντσέρτα μουσικής δωματίου φέρουν την υπογραφή των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών του Chamber Music Society, του τσελίστα David Finckel και της πιανίστριας Wu Han, δύο διεθνώς καταξιωμένων μουσικών για την ποιότητα και τα εμπνευσμένα προγράμματά τους. Μαζί τους συνέπραξαν οι κορυφαίοι μουσικοί, μέτζο σοπράνο Emily D’Angelo, οι βιολινιστές Aaron Boyd, Sean Lee, Arnaud Sussmannand και Danbi Um, οι βιολιστές Matthew Lipman και Paul Neubauer, ο τσελίστας Dmitri Atapine, καθώς και η φλαουτίστρια Tara Helen O’Connor.

Τα προγράμματα των κοντσέρτων περιλαμβάνουν κλασικά αριστουργήματα μουσικής δωματίου, μεταξύ των οποίων, έργα των Debussy, Brahms, Ravel, Beethoven, Mendelssohn και Schubert, καθώς και έργα του George Tsontakis ενός σύγχρονου Αμερικανού συνθέτη ελληνικής καταγωγής.

Η σκηνοθεσία είναι του βραβευμένου με έξι ΕΜΜΥ σκηνοθέτη Habib Azar και η παραγωγή του Douglas Chang.

Η ΕΡΤ συμμετείχε στη διεθνή αυτή συμπαραγωγή καλύπτοντας πλήρως την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού και με περισσότερους από 30 εξειδικευμένους εργαζόμενους καλλιτεχνικών και τεχνικών ειδικοτήτων, υπό το συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος. Από πλευράς της δημόσιας τηλεόρασης τη διεύθυνση παραγωγής υπογράφει ο Μιχάλης Δημητρακάκος, τη σκηνοθεσία ο Στάθης Ρέππας και τον συντονισμό η Σύνια Κούσουλα.

Η παγκόσμια τηλεοπτική πρεμιέρα έγινε πρόσφατα στις ΗΠΑ από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο PBS (Public Broadcasting System), συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τηλεθεατών και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα