ΕΡΤ1 – «Το αλάτι της Γης», Νέος Κύκλος

01:03 19/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 13:00, στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σε μια γνωριμία με τη Μάρθα Μαυροειδή, μια από τις σημαντικότερες μουσικούς της νεότερης γενιάς στο τραγούδι και στο πολίτικο λαγούτο (λάφτα).

Με συστηματικές μουσικές και μουσικολογικές σπουδές στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, η Μάρθα Μαυροειδή δοκιμάζει τα εκφραστικά της μέσα, με στόχο μια σύγχρονη προσέγγιση της παραδοσιακής

μουσικής αναζητώντας έμπνευση και σημεία αναφοράς όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στις βαλκανικές και μεσογειακές μουσικές παραδόσεις.

Με πολύπλευρη δραστηριότητα ως μουσικός, αλλά και ως δασκάλα, έχει δημιουργήσει το φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί» και την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Η Ροδιά» που συμμετέχουν μαζί της στην εκπομπή. Παράλληλα, έχει προσκαλέσει μια παρέα από μουσικούς φίλους και συνεργάτες της, με τους οποίους συμπράττει σε επιλεγμένα τραγούδια και σκοπούς από το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Κορυφαίος ανάμεσά τους, ο σπουδαίος λαϊκός βιολάτορας του Αιγαίου, ο Στάθης Κουκουλάρης από τον Κινίδαρο της Νάξου, που ερμηνεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα ταξίμια, τους μπάλους, τα ζεϊμπέκικα και τον πολύ ιδιαίτερο καβοντορίτικο χορό.

Μαζί με τη Μάρθα Μαυροειδή και τον Στάθη Κουκουλάρη παίζουν οι μουσικοί: Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα), Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο), Μαρία Πλουμή (λαούτο), Σπύρος Μπάλιος (λαούτο) και Μιχάλης Μπακάλης (κρουστά).

Στο φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί» συμμετέχουν οι: Μάρθα Μαυροειδή, Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού και Τάσος Πούλιος.

Χορεύουν μέλη από το «Λύκειο των Ελληνίδων-Περιφερειακό Τμήμα Χορού Χαλανδρίου» (υπεύθυνη: Γεωργία Λυμπεροπούλου, δάσκαλοι χορού: Λία Παπαπαναγιώτου, Γιώργος Κουλοχέρης και Μυρτώ Φινέ).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία-Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης.

Εκτέλεση παραγωγής: Foss On Air.

Keywords
Αναζητήσεις
στην ερτ το αλατι της γης 19/11/2017 video
Τυχαία Θέματα