ΕΡΤ1 – Η ιστορία της πειρατείας στη «Μηχανή του χρόνου»

04:06 14/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Άγνωστες ιστορίες πειρατείας από τα Ομηρικά Έπη έως και τα χρόνια του Μπαρμπαρόσα στο Αιγαίο, παρουσιάζει στο πρώτο μέρος του διμερούς αφιερώματος για την πειρατεία, η εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ1.

Η εκπομπή ερευνά την ιστορία της πειρατείας, η οποία άρχισε σχεδόν ταυτόχρονα με τη ναυτιλία και το εμπόριο. Καταγράφει τους πιο δραστήριους λήσταρχους των θαλασσών και τα χτυπήματά τους, τις απαγωγές και τις ομηρίες, που

είχαν σκοπό να εισπράξουν λύτρα για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Ένα από το πιο διάσημα θύματα των πειρατών στα νερά του Αιγαίου υπήρξε Ιούλιος Καίσαρας.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος για την πειρατεία, η «Μηχανή του χρόνου» ξεκινά με την άγνωστη ναυτική περιπέτεια του Ομηρικού Οδυσσέα, περιγράφει την άλωση της Θεσσαλονίκης από τον εξισλαμισμένο πειρατή Λέοντα Τριπολίτη και καταλήγει στον αδίστακτο Μπαρμπαρόσα που ερήμωσε τα νησιά του Αιγαίου και πέτυχε να γίνει αρχιναύαρχος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.

Η εκπομπή εξηγεί με παραδείγματα τη διαφορά μεταξύ πειρατή και κουρσάρου και παρουσιάζει τους Ιωαννίτες Ιππότες που χρησιμοποίησαν τη θρησκεία ως πρόσχημα για να μπορούν να χτυπούν αντίπαλα πλοία και να λεηλατούν τα εμπορεύματα.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, που θα παρουσιαστεί σε επόμενο επεισόδιο, περιγράφεται η πορεία της πειρατείας και των Ελλήνων κουρσάρων από τον 17ο αιώνα μέχρι και τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Τότε που οι Έλληνες πειρατές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Keywords
Αναζητήσεις
i michani tou chronou peirateia
Τυχαία Θέματα