ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 12 Οκτωβρίου 2018

10:52 15/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Έκλεισε» ο Κώστας Κατσιμίγας ως υποψήφιος Περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Έκλεισε» η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Κατσιμίγα για τη θέση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, εν όψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Μαΐου 2019. Κάποιες υποψηφιότητες επισημοποιήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο, με αποκλειστικό θέμα τις υποψηφιότητες για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Ο κ. Κατσιμίγας κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και είναι σε διαβουλεύσεις με όλες τις δυνάμεις του Δημοκρατικού τόξου. Παραδέχθηκε δε πως έγινε συζήτηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο δεν θέλει χρίσμα, ωστόσο η στήριξή του θα είναι καλοδεχούμενη.

Κοινωνική Οικονομία
Ημερίδα από το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ στην Ξάνθη την Δευτέρα

Το Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜΘ), σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διοργανώνουν σήμερα στις 17.00 μμ, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στη Ξάνθη (Καπναποθήκη Π, Καπνεργατών 9, Ξάνθη), στην εκδήλωση με θέμα: «Κοινωνική Οικονομία: μια πρόκληση για την εποχή μας», όπου το παρόν του δα δώσει ο νέος Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλλέγυας Οικονομίας, Ευάγγελος Νικολαΐδης

Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση καλών πρακτικών από ΚΟΙΝΣΕΠ της ΑΜ-Θ και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Παρουσίαση του εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με το – ΤΕΙ ΑΜ-Θ.
Τέλος η δράση Δια-δραστήριο: Η Κοινωνική Οικονομία και το θεσμικό της πλαίσιο στην Ελλάδα. Προκλήσεις και προοπτικές, όπου θα περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση (15 λεπτά) του Νόμου 4430/2016 από μέλη του Δικτύου ΚοινΣΕπ ΑΜΘ και ειδικούς.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους εκείνους που επιθυμούν είτε να δραστηριοποιηθούν είτε να γνωρίσουν περισσότερα για τον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.
Ο πρόεδρος του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, Αντώνης Κουτσούμπας επανέλαβε την έκκλησή του στην κυβέρνηση , για την ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.

Κόμματα
Σειρά επαφών του Ιλχάν Αχμέτ στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος

Σειρά επαφών στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους αξιωματούχους είχε ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.
Τον Ιλχάν Αχμέτ συνόδευε σε αυτό του ταξίδι ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, Στάθης Κεφαλίδης.
Ο βουλευτής Ροδόπης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στενό συνεργάτη του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της Θράκης ενώ ζητήθηκε η πολιτική και τεχνοκρατική συνδρομή του για την στήριξη της περιοχής.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε στον βουλευτή Ροδόπης ότι πολλές φορές η εκπροσώπηση της Θράκη απουσιάζει από διεθνή φόρα και τα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, την ίδια στιγμή που η ένταξη στην συνθήκη Σέγκεν το προσεχές χρονικό διάστημα χωρών όπως είναι, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, διανοίγει ευρύτατους αναπτυξιακούς διαδρόμους για όλη την βόρεια Ελλάδα σε μια γεωγραφική ενότητα που εκτείνεται από τον Αλιάκμονα έως τον Δούναβη.
Από την συνάντηση εργασίας με τον διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσο Χανιώτη, προέκυψε η δυνατότητα της στήριξης του εισοδήματος για αγρότες μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, ακόμα και όταν καλλιέργειες, όπως είναι τα καπνά έχουν τεθεί εκτός του πλαισίου ενισχύσεων από την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ.

Οικονομία
Σήμερα ξεκινάει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή που αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ τον Απρίλιο, στη λήξη ήταν 1,025 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή εκκίνησης εφέτος θα κυμανθεί στο 1,14 ευρώ. Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται ωστόσο, εκτός από την τιμή και από τις καιρικές συνθήκες.
Οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 280 ευρώ που είναι σήμερα προκειμένου να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ.(η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μ.τ.)

Αυτοδιοίκηση
Διακοπές νερού στην Ξάνθη

Όπως έγινε γνωστό από τη ΔΕΥΑΞ, λόγω εργασιών αντικατάστασης δικτύου στην οδό Δημοκρίτου είναι απαραίτητη η διακοπή υδροδότησης σήμερα από 8:30 έως 15:30 στις εξής οδούς:
1.Στην οδό Δημοκρίτου από την Πλατεία Μπαλτατζή έως το τέρμα της οδού, (Δημοτικά κοιμητήρια ).
2.Στην οδό Λεωφ. Στρατού στο τμήμα μεταξύ των οδών Δημοκρίτου και Λαχανοκήπων (στα ζυγά νούμερα της οδού ).
3.Σε όλο το μήκος της οδού Ανατ. Ρωμυλίας.

Κοινωνικό φροντιστήριο από το Δήμο Ξάνθης

Τις «πόρτες» του άνοιξε και φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ξάνθης, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, παρέχοντας διδακτική υποστήριξη σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο αποτελεί μέρος των συνοδευτικών μέτρων του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του ΤΕΒΑ και δικαιούχοι είναι τα παιδιά των οικογενειών που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, ενώ οι αιτήσεις – δηλώσεις υποβάλλονται στη Δ/νση Κοινωνικής Πρόνοιας (Διοικητήριο) και στο Γραφείο Παιδείας και Διά βίου Μάθησης (Γεωργίου Σταύρου 20) του Δήμου Ξάνθης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Μουσεία
3ο Διεθνές Συμπόσιο «Η Θράκη στη Ρωμαϊκή περίοδο και την Ύστερη Αρχαιότητα»

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θράκης (Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης διοργανώνουν στην Κομοτηνή (18-21 Οκτωβρίου 2018) το 3ο Διεθνές Συμπόσιο «Η Θράκη στη Ρωμαϊκή περίοδο και την Ύστερη Αρχαιότητα».
Το θέμα του φετινού Συμποσίου εστιάζει στους χερσαίους, ποτάμιους και θαλασσινούς δρόμους ως μέσο επικοινωνίας και κινητικότητας αγαθών, προϊόντων, ανθρώπων και ιδεών.
Θα πάρουν μέρος επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εργασίες του Συμποσίου θα διεξαχθούν στο κτίριο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή.
Την 21η Οκτωβρίου θα γίνει επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους Μαξιμιανούπολης και Μαρώνειας.

ΔΠΘ
3η Ερευνητική Διημερίδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ.

Την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 17 και 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η 3η Ερευνητική Διημερίδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η Διημερίδα θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Σχολής στο νέο κτίριο.
Σκοπός της Διημερίδας είναι η παρουσίαση των εργασιών των μελών ΔΕΠ, των υποψηφίων διδακτόρων και των συνεργαζόμενων ερευνητών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, για την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών.
Στο πλαίσιο της Διημερίδας (Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, 11:30) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Γεώργιου Θ. Χατζηκωνσταντίνου.
Η Διημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Περιβάλλον
Δράση καθαρισμού της παραλίας Ιμέρου
/

To Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Μαρώνειας Σαπών, τη HELMEPA, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στο κυνήγι του χαμένου …..πλαστικού», το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Ξυλαγανής πρόκειται να προβεί σε καθαρισμό της παραλίας Ιμέρου σήμερα στις 10.30 π.μ.

ΑΜΕΑ
Ημερίδα για τα ΑΜΕΑ στις Σάππες πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο ΑΜΕΑ Ροδόπης

Ημερίδα για τα ΑΜΕΑ στις Σάππες πραγματοποιεί σήμερα στις 11:30 το Σωματείο ΑΜΕΑ Ροδόπης.
Το Σωματείο θέλοντας να ανοίξει τις δράσεις του προς την περιφέρεια, για την καλύτερη ενημέρωσή τους σε θέματα που τους αφορούν, διοργανώνει αυτή την ημερίδα για πρώτη φορά στις Σάππες και έπεται συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ροδόπης.
Το σωματείο ΑΜΕΑ Ροδόπης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσει ομιλίες με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ στις αρχές του Δεκέμβρη θα βρεθεί στην Κομοτηνή και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των ΑΜΕΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Σύλλογοι
Υπογραφές για την Συμφωνία των Πρεσπών στην Ξάνθη

Την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018, στις 18:00μμ διοργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα Ξάνθης, συγκέντρωση – πορεία στο κέντρο της Ξάνθης με σημείο συγκεντρώσεως και έναρξης πορείας την πλατεία Ελευθερίας κατά την οποία θα γίνει συλλογή υπογραφών για την αντίθεσή στο προσύμφωνο των Πρεσπών, μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Ξάνθης με συμμετοχή εώς σήμερα πέραν των 40 εθελοντών και 2000 υπογραφών, ενώ υπάρχει συμμετοχή εθελοντών από Αγγλία, Σουηδία και Γερμανία.

Πολιτισμός
Ομιλία σήμερα στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι,13η περίοδος», το οποίο διοργανώνουν η ΦΕΞ, Το υπουργείο Πολιτισμού και οι Δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει ως τις 28 Νοέμβρη και περιλαμβάνει 19 εκδηλώσεις.
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 8 το βράδυ στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης-το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, Ομιλία «Για τον απέραντο κόσμο της μουσικής»
Με την Αναστασία Σιώψη, καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα «Αισθητική της Μουσικής».

ΠΥ

Δύο πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στη Ροδόπη. Η Πυροσβεστική επιχειρεί η Πυροσβεστική σε μια πλατφόρμα βαμβάκι στην Ξυλαγανή και σε έκταση καλαμιών στην περιοχή της λίμνης βιστωνίδας.

Αστυνομικό Δελτίο
Συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα και οδηγών χωρίς άδεια

Συνελήφθη στην Κομοτηνή, 55χρονη ημεδαπή, διότι βρέθηκαν στην οικία της 39 πακέτα τσιγάρων και 10 συσκευασίες με καπνό συνολικού βάρους 250 γραμμαρίων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.
Τα πακέτα λαθραίων τσιγάρων Κατασχέθηκαν και οι συσκευασίες λαθραίου καπνού.
Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, 31χρονος αλλοδαπός διότι, εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στερούμενος άδεια ικανότητας οδήγησης, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι για το παραπάνω όχημα είχε δηλωθεί κλοπή την 6-10-2018 σε αστυνομική υπηρεσία της Αττικής. Το αφαιρεθέν όχημα κατασχέθηκε προκειμένου να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του.

Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής 29χρονος αλλοδαπός και στην Επαρχιακή Οδό Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνής, ένας 28χρονος διότι και οι δύο εντοπίστηκαν να οδηγούν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενοι άδειας ικανότητας οδήγησης.

Συνελήφθησαν 5 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν 20 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στους νομούς Ροδόπης, Έβρου και Καβάλας, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, πέντε (5) αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά είκοσι (20) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τρεις υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης, το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού Αλεξανδρούπολης και το Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, ιλχάν αχμέτ, πετρελαιο θερμανσης, μαΐου, συριζα, εκλογες, ξανθη, αμθ, τει, δραση, ελλαδα, βρυξέλλες, πετρελαιο, κομοτηνη, δεπ, αμεα, συμμετοχή, φοροι, συλληψεις, αλεξανδρουπολη, ert, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, σταυροι, πυρκαγιες, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, αδεια, αμεα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, βουλγαρια, γερμανια, θεμα, θρακη, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, ρουμανια, σουηδια, υπουργειο πολιτισμου, ωρα, αυστρια, αιτησεις, αμθ, τει, αχμετ, βαμβακι, βορεια, βραδυ, βρυξέλλες, γεωργιου, γινει, δεπ, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, δωσει, δικτυο, εγινε, εγνατια, εγγραφες, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, ελβετια, ενημερωση, εξελιξη, εποχη, ερευνα, ιδια, ιδρυση, εικοσι, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, ιδρυμα, ιλχάν αχμέτ, ομιλια, κυβερνηση, κυνηγι, κλοπη, κτιριο, λαθραια τσιγαρα, λειτουργια, ληξη, λιτρο, μαΐου, μηκος, μειωση, νηπιαγωγειο, οικια, οχημα, παιδια, παρουσιαση, πεμπτη, σερβια, συζητηση, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπιτι, σχολειο, σωματειο, τιμη, τμημα, τουρκια, τσιγαρα, φεστιβαλ, φροντιστηριο, φορα, χατζιδακις, ιωαννης, ωρες, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, σχοινας, ταξιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα