Ερντογάν: «Οικονομικός πόλεμος ενόψει» – Απειλές κατά ΗΠΑ (video)

22:26 11/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Παράλληλα με τον «κατήφορο» της τουρκικής λίρας που έριξε σε περιδίνηση της διεθνείς αγορές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον, απειλώντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ θα αναγκάσουν την Τουρκία να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων.» Νωρίτερα,ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον «γύρισε την πλάτη στην Άγκυρα για έναν χριστιανό πάστορα», ενώ σε συνέντευξη του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times,

αναφέρεται προκλητικά στην εισβολή στην Κύπρο.

Ο κ. Ερντογάν καλεί μάλιστα την Ουάσινγκτον «Πριν να είναι αργά, να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι μη συμμετρική και να καταλάβει ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές. Η αποτυχία να αλλάξει αυτή τη μονομερή προσέγγιση και την ασέβεια θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους» καταλήγει στο άρθρο του ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ μας γύρισαν την πλάτη»

«Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για έναν χριστιανό Αμερικανό πάστορα και αυτού του είδους η μεταχείριση έχει ενοχλήσει και έχει αναστατώσει την Άγκυρα», δήλωσε παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη τους επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη, συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα», είπε ο Ερντογάν ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας.

Erdogan says U.S. turned its back on Turkey, upsetting Ankara

Reuters Top News (@Reuters) August 11, 2018

«Η αντιμετώπιση από την Αμερική του στρατηγικού της εταίρου μας ενόχλησε, μας αναστάσωσε».

Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή με αιχμή «αντικρουόμενα συμφέροντα» στη Συρία, μέχρι τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, αλλά κυρίως την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση Τραμπ για διπλασιασμό των δασμών στις τουρκικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα