Επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας συντονιστικού κέντρου για τον σεισμό

12:06 22/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη δημιουργίας ενός Συντονιστικού Κέντρου Διεκδίκησης των τοπικών θεσμικών φορέων – Δήμων, Περιφέρειας, παραγωγικών τάξεων και επιστημονικών φορέων – επισημαίνει η Δημοτική Παράταξη «Η Σάμος ΑλλάΖΕΙ», καθώς 21 μέρες μετά τον φονικό σεισμό δεν έχει γίνει ούτε μία κοινή σύσκεψη μεταξύ του Δήμου Ανατολικής Σάμου, του Δήμου Δυτικής Σάμου, της Περιφερειακής Ενότητας και του βουλευτή.

Το συντονιστικό κέντρο πρέπει να λειτουργήσει αναφέρει η Δημοτική Παράταξη, όχι μόνο για τη γρήγορη αποκατάσταση των καταστροφικών επιπτώσεων του σεισμού, άμεσες αποζημιώσεις πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων,

ανακατασκευή σχολείων και δημόσιων υποδομών, αλλά και για τη διεκδίκηση και εκπόνηση ενός ειδικού Προγράμματος Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης της Σάμου με μελετημένο σχέδιο, εξειδικευμένο πρόγραμμα, επιπλέον προσδιορισμένους χρηματοδοτικούς πόρους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς ,πέραν των υπαρχόντων οριζόντιων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ) και οραματική Διεύθυνση.

«Πέρασαν 3 εβδομάδες από τον φονικό καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός ήλθε, είδε και απήλθε, μοιράζοντας συμπάθεια και με τη ρήση του «η Σάμος άντεξε» ξεμπέρδεψε. Γι’ αυτό 21 ημέρες από το σεισμό η Σάμος ακόμη δεν έχει κηρυχθεί ως σεισμόπληκτο νησί. Δεν μπορεί η Σάμος να περιμένει να ολοκληρωθεί ο Β’ βάθμιος μετασεισμικός έλεγχος (κοντά στα Χριστούγεννα) για να βγει η ΚΥΑ οριοθέτησης και κήρυξης της Σάμου ως σεισμόπληκτης. Η Σάμος επλήγη από το σεισμό σε ολόκληρο το νησί και η κήρυξη ως σεισμόπληκτης με ΚΥΑ έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Άμεσα η Βουλή να νομοθετήσει με σχετικές τροπολογίες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Η Σάμος ΑλλάΖΕΙ» με επικεφαλής τον Νίκο Ζάχαρη, καλεί την Πολιτεία να συστήσει στη Σάμο αυτοτελή Κρατική Υπηρεσία στελεχωμένη με επάρκεια, που θα είναι εξουσιοδοτημένη για όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη των σεισμόπληκτων κατοίκων της Σάμου.

Να αλλάξει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 1929 για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων, όσον αφορά στις διαδικασίες, την χρηματοδότηση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, και οι Δήμοι να προχωρήσουν στην άρση της επικινδυνότητάς τους.

Τέλος η δημοτική παράταξη ευχαριστεί όλους τους κατοίκους και φορείς που συνδράμουν παντοιοτρόπως σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Σάμος.

 

The post Επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας συντονιστικού κέντρου για τον σεισμό appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επισημαίνουν,episimainoun