Επιμένει ο ΕΜΑ στην πιστή εφαρμογή των κανόνων για τα εμβόλια των Pfizer/Biontech

22:47 4/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιμένει στην πιστή τήρηση μιας μέγιστης περιόδου 42 ημερών μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer/Biontech, σημειώνοντας ότι μόνο τότε μπορεί να διασφαλιστεί η πλήρης προστασία των πολιτών.

Η συζήτηση προέκυψε τις τελευταίες ημέρες λόγω της έλλειψης εμβολίων, με το ερώτημα αν θα ήταν καλύτερο αρχικά να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα και να αναβληθεί η δεύτερη δόση, η οποία προγραμματίζεται κανονικά μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αν και δεν καθορίστηκε ρητά

ανώτατο όριο για το χρονικό διάστημα μεταξύ των δόσεων του εμβολίου Biontech/Pfizer, η απόδειξη της αποτελεσματικότητάς του και η αδειοδότησή του, βασίστηκε σε μια μελέτη στην οποία οι δυο δόσεις χορηγήθηκαν σε διαστήματα από 19 έως 42 ημέρες.

Εάν δεν τηρούνται οι κανονισμοί, αυτό περιορίζει την ευθύνη του κατασκευαστή εμβολίων, επεσήμανε ο Οργανισμός και συμπλήρωσε πως μια αλλαγή στην εφαρμογή των κανόνων μπορεί να γίνει μόνο μετά από κατάλληλες ιατρικές μελέτες.

Παράλληλα, οι εταιρείες Pfizer/Biontech δεν συμμετέχουν επισήμως στη συζήτηση που προκλήθηκε στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το κατά πόσον ένας δεύτερος εμβολιασμός μπορεί αρχικά να μην πραγματοποιηθεί προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από την πρώτη δόση διαρκεί μετά από 21 ημέρες, σύμφωνα με δήλωση και από τις δύο εταιρείες. Το εμβόλιο θα πρέπει να δοθεί δεύτερη φορά για να επιτευχθεί πλήρης προστασία.

Η Biontech και η Pfizer διαπραγματεύονται επί του παρόντος με την ΕΕ για περαιτέρω παραδόσεις εμβολίων, αλλά αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο ανταγωνισμό από άλλα εγκεκριμένα εμβόλια.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα