Επικοινωνία Βούτσιτς με Πούτιν: Επιτάχυνση της αποστολής εμβολίων ζήτησε ο Σέρβος πρόεδρος

19:16 3/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία κυριάρχησε το θέμα της πανδημίας και η αντιμετώπισή της.

Όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της Σερβίας, ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για την παροχή του εμβολίου Sputnik V και τον παρακάλεσε να παρέμβει ώστε να επιταχυνθεί η αποστολή νέων παρτίδων και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων που θα λάβει η Σερβία. Μέχρι σήμερα η Σερβία έλαβε περίπου 50.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου ενώ έπρεπε να παραλάβει 250.000 δόσεις μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Ο Αλεξάνταρ

Βούτσιτς ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Σερβία με τη βοήθεια ειδικών από την Ρωσία θα δημιουργήσει σύντομα μονάδα παραγωγής του εμβολίου Sputnik V.

Στη Σερβία, μέχρι εχθές βράδυ που εκδόθηκε το τελευταίο ανακοινωθέν, εμβολιάστηκαν συνολικά 495.964 πολίτες και είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη με τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασθέντων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε 400 κέντρα σε όλη τη χώρα αλλά με πιο αργούς ρυθμούς τις τελευταίες δύο ημέρες με δεδομένο ότι δεν έφτασαν νέες μεγάλες παρτίδες εμβολίων όπως αναμενόταν. Η Σερβία έλαβε περίπου 1,2 εκατομμύρια εμβόλια ωστόσο όπως αναφέρεται από την κυβέρνηση τα μισά φυλάσσονται για να χρησιμοποιηθούν για την δεύτερη δόση όσων εμβολιάστηκαν. Στη Σερβία αυτή την στιγμή χρησιμοποιούνται τα εμβόλια των Pfizer-Biontech, το κινεζικό Sinopharm και το ρωσικό Sputnik-V. Συνολικά έχουν παραγγελθεί περίπου 8 εκατ. δόσεις διαφόρων εμβολίων.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Σερβία συνεχίζει να είναι δύσκολη με τα ημερήσια κρούσματα να φτάνουν τα δύο χιλιάδες.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1,932 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν 15 άτομα από επιπλοκές του κορονοϊού. Στα νοσοκομεία αναφοράς για την Sars Cov-2 νοσηλεύονται 4,002 ασθενείς εκ των οποίων οι 153 είναι διασωληνωμένοι.

Από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 400,837 άνθρωποι και 4,071 έχασαν την μάχη με τον κορονοϊό. Η θνητότητα ανέρχεται σε 1,02%.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα