Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. ζητά ο Δήμαρχος Λήμνου

15:03 11/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Tην επαναφορά του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στο νησί της Λήμνου, αλλά και τη μείωση συνολικά της φορολογίας στα νησιά, ζητά ο Δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης σε επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην οποία τονίζει ότι πρόκειται για μια «καίρια απόφαση για την επιβίωση των νησιωτών».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης η επιβολή της

κατάργησης του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. έχει προκαλέσει στη τοπική κοινωνία το αίσθημα μιας αδικαιολόγητης ανισότητας μεταξύ νησιών ίδιου Νομού και ενιαίας Περιφέρειας, η οποία έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει την επιτακτικότητα της επαναφοράς του μειωμένου συντελεστή ο οποίος καθιερώθηκε για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την επίτευξη ισορροπίας με την οικονομία της ηπειρωτικής Ελλάδας, σκοπός ο οποίος δεν δύναται πλέον να ικανοποιηθεί δεδομένου ότι τα γεωγραφικά κριτήρια που τέθηκαν παραμένουν.

Παράλληλα σημειώνεται ότι οι διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν στο καθεστώς μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα άλλα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, όπου δικαίως επιλέχθηκε η εξακολούθηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, δεν απομειώνει το γεγονός ότι ο μειωμένος συντελεστής καθιερώθηκε για την τόνωση της τοπικής οικονομίας λόγω νησιωτικότητας και όχι εξαιτίας άλλων παραγόντων.

Τέλος, τονίζεται ότι οι κάτοικοι των νησιών τα οποία έχουν υποστεί την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. αδυνατούν να αντιληφθούν τη σκοπιμότητα και το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη συγκεκριμένη ρύθμιση σε ορισμένα μόνο νησιά, τη στιγμή που από τα στοιχεία προκύπτει ότι  στο 85% του πληθυσμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. ενώ στο υπόλοιπο 15% που περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνος,  Άγιος Ευστράτιος, Οινούσες, Ικαρία, Φούρνοι και Ψαρά που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά και όλες τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας εφαρμόζεται ο συντελεστής Φ.Π.Α. της Επικράτειας.

The post Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. ζητά ο Δήμαρχος Λήμνου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα