Ένταση σε διημερίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη

12:48 25/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένταση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα σε διημερίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας περίπου 200 εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης.
«Το ότι δεν πληρωνόμαστε, όχι μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Ελλάδα

πρέπει να σταματήσει. Μένουμε αμετακίνητοι στο βασικό μας αίτημα: σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και μετατροπή των συμβάσεών μας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου», τόνισε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης Σοφία Εξαδακτύλου. Πρόσθεσε ότι στις πλάτες των εργαζομένων παίζεται «πολιτικό παιχνίδι» και κάλεσε αφενός την κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη και να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και αφετέρου μια μερίδα της αντιπολίτευσης να σταματήσει να παίζει αυτό το παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων. «Το Σύνταγμα λέει δεν μπορεί να υπάρχει δουλειά απλήρωτη», είπε η κ. Εξαδακτύλου, ενώ έκανε λόγο για εξαθλίωση ανθρώπων και οικογενειών και τάχθηκε κατά της παραχώρησης του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες.
«Είμαι μαζί σας ως προς το ότι όποιος έχει εργαστεί, πράγματι πρέπει να πληρωθεί. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, είναι θέμα πολιτικής τοποθέτησης, την οποία δεν μπορώ να κάνω και δεν είμαι αρμόδια να μιλήσω με πολιτικό πρόσημο στη συγκεκριμένη περίπτωση», τόνισε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου. «Δεν είμαστε εμείς η νομοθετική εξουσία ούτε η εκτελεστική εξουσία που φέρνει τους νόμους στη Βουλή προς νομοθέτηση. Το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν μπορούμε να το ελέγξουμε εμείς», είπε η κ. Θεοτοκάτου και πρόσθεσε: «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ. Δεν μπορεί το δικαστήριο να λύσει όλες τις παθογένειες, οι οποίες πρέπει να λυθούν από άλλα φόρα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων και οι επίτροποί του έχουν τη δυνατότητα να αποφαίνονται με βάση τη συνείδησή τους, τους νόμους και το Σύνταγμα. Τώρα από εκεί και πέρα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να προωθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις ούτε βέβαια να προσπαθήσουν να επιλύσουν το εύλογο, κατά την άποψή σας, αίτημα για μετατροπή των συμβάσεών σας σε αορίστου χρόνου», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε: «όλοι γνωρίζουμε πως το ζήτημα των συμβασιούχων είναι θέμα κεντρικής πολιτικής διαχείρισης. Γνωρίζουμε όλοι τις παθογένειες των νομοθετικών ρυθμίσεων, για τις οποίες δεν έχουν ευθύνη ούτε οι αιρετοί ούτε και οι επίτροποι», τόνισε. Παράλληλα, επισήμανε ότι σε πολλούς δήμους οι συμβασιούχοι πληρώνονται με διαταγές πληρωμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα