Ενδείξεις για προστασία από κορoνοϊό με τη χρήση γυαλιών

13:31 26/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια παρατήρηση Κινέζων γιατρών σχετικά με το μικρό αριθμό ασθενών που έχουν νοσήσει από κορoνοϊό, ενώ είναι μύωπες, οδήγησε σε επιστημονική μελέτη στο νοσοκομείο Suizhou Zengdu στην επαρχία Suizhou στην Κίνα.

Η μελέτη αυτή παρέχει έμμεσες ενδείξεις ότι η χρήση απλών (μη νοσοκομειακών) γυαλιών, για πάνω από 8 ώρες την ημέρα, στο γενικό πληθυσμό, μπορεί να προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης COVID-19.

Στο νοσοκομειακό περιβάλλον, τα μέτρα ατομικής προστασίας, κατά την εξέταση ασθενούς με υψηλή υποψία COVID-19 ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, περιλαμβάνουν μεταξύ των

άλλων και τη χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών.

Η χρήση γυαλιών οράσεως (σ.σ. ή και ηλίου) ως ενδεχόμενο προστατευτικό μέσο απέναντι στον κορoνοϊό αναφέρεται για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο.

Στη μελέτη παρατήρησης, στο νοσοκομείο της Κίνας, συμπεριελήφθησαν 276 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 27 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου 2020.

ΟΙ 155 ήταν άνδρες και η διάμεση ηλικία ήταν τα 51 έτη (εύρος 41-58 έτη).
ΟΙ 16 από τους 276 ασθενείς (5.8%) φόραγαν γυαλιά για πάνω από 8ώρες την ημέρα και όλοι είχαν μυωπία.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των πολιτών με μυωπία στην επαρχία Hubei, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ήταν 31.5%, το οποίο ήταν αρκετά υψηλότερο από το ποσοστό των ασθενών με COVID-19 και μυωπία στον πληθυσμό της μελέτης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την αναντιστοιχία των δύο ποσοστών (5,8 % οι νοσούντες από κορoνοϊό μύωπες – 31,5% οι μύωπες στο σύνολο του πληθυσμού) και στα συμπεράσματα της μελέτης τους κάνουν λόγο για «έμμεσες ενδείξεις ότι η χρήση γυαλιών για περισσότερες από 8 ώρες στο γενικό πληθυσμό μπορεί να προστατεύει από τη μετάδοση του κορoνοϊού».

Είναι αυτονόητο ότι οι επιστήμονες αναφέρονται στη χρήση γυαλιών (ως ενδεχόμενο μέσο προστασίας) κατά τη συνύπαρξη με άλλα άτομα και όχι όταν κάποιος βρίσκεται σε δικό του χώρο.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης, που διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης γυαλιών και του κινδύνου λοίμωξης COVID-19, συνόψισαν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Ιωάννης Ντάνασης.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα