Εμ. Μακρόν: Έκδοση κοινών ομολόγων ή αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ

12:16 28/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί ο διχασμός της ΕΕ σε οικονομικό επίπεδο, μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στην κοινή πρόταση 9 χωρών για έκδοση κορονο-ομολόγων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων τη σύνοδο κορυφής και σημείωσε ότι ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες, που δεν αρκούν, ενώ ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και από την αντιπολίτευση. Εκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, απηύθυνε εκ νέου ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας

Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της  για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί δημοσιονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ενώ αρνήθηκε πως αψήφησε τις ενδείξεις στην Ιταλία που έδειχναν πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση για τη δημόσια υγεία σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ιταλικές εφημερίδες το βράδυ της Παρασκευής.Παρά τις «επιφυλάξεις» χωρών όπως η Γερμανία «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ιταλία, εισηγήθηκαν την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει έκδοση κοινού χρέους όλης της ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού, ασκώντας πίεση στη Γερμανία, η οποία εναντιώνεται πάγια σε οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση χρεών.

«Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Corriere de la Serra, La Stampa και La Repubblica.

«Είναι τάχα η ΕΕ, η ευρωζώνη, απλώς ένας νομισματικός θεσμός, ένα σύνολο κανόνων, πολύ χαλαρών, που προβλέπουν ότι κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του; Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», διερωτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Μπορεί να πρόκειται για μια δυνατότητα [έκδοσης] κοινού χρέους, όποιο κι αν είναι το όνομά της, ή κάλλιστα για μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να μπορέσει να προσφερθεί αληθινή υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση», πρότεινε.

«Το ύψος του ποσού είναι δευτερεύον, αυτό που μετράει είναι η χειρονομία, διαμέσου της έκδοσης κοινού χρέους ή της σύνταξης κοινού προϋπολογισμού», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζιο Ματαρέλα, που σημείωσε με έμφαση ότι η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει την σοβαρότητα της απειλής και να παρέμβει με συγκεκριμένο τρόπο, πριν να είναι αργά.

ΕΕ: Αποτυχία συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής-Προθεσμία δύο εβδομάδων στο Eurogroup για προτάσεις (video)

«Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνει ότι στο μέτωπο της δημόσιας υγείας κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τους πολίτες της και παίρνει τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι πιο κατάλληλα. «Εμείς δεν διστάσαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού της κίνησης νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας. Αλλά τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δύσκολα πέρασαν» σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα