ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του πληθωρισμού στο 1,1% τον Νοέμβριο

13:21 8/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε 1,1% τον Νοέμβριο του 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2016 έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε στο 1,1% τον Νοέμβριο 2017 σε ετήσια βάση έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

αναφέρει:

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2017, παρουσίασε μείωση 0,7% έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2016 – Νοεμβρίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2014 – Νοεμβρίου 2015.

Σύγκριση Νοεμβρίου 2017 με Οκτώβριο 2017

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2017, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

– 9,9% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω του χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων.
– 0,9% στα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω του χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων.
– 0,7% στις Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη).
– 0,6% στα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

– 0,1% στη Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: νωπά φρούτα, ελαιόλαδο, τυριά, αρνί και κατσίκι, ζυμαρικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, πουλερικά, νωπά λαχανικά.
– 0,5% στη Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.
– 0,3% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Σύγκριση Νοεμβρίου 2017 με Νοέμβριο 2016

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,1% τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2016, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

– 0,7% στη Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες.
– 7,5% στα Aλκοολούχα ποτά και καπνό, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.
– 1,3% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
– 5,6% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στην αγορά αυτοκινήτων.
– 1,3% στις Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
– 0,2% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
– 1,2% στα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

– 0,1% στη Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο.
– 2,3% στα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
– 1,2% στην Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.
– 1,5% στην Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: προσωπικούς υπολογιστές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής – άνθη – κατοικίδια ζώα.
-1,5% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα