Ελλείψεις προσωπικού και δαπανών στα σχολεία καταγράφει η Ένωση Γ. και Κ. Λάρισας

13:54 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες της περιοχής έγινε στη σύσκεψη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Λαρισαίων που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης κα. Ελένη Τσιπλάκη ότι η νέα χρονιά, βρίσκει τα σχολεία σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή, τους γονείς και τις περισσότερες οικογένειες σε δυσχερή θέση να στενάζουν κάτω από

το βάρος της ανεργίας, της φτώχιας, της φοροληστείας που συνεχώς μεγαλώνει, με νέα μέτρα και νέα μνημόνια.

Η φετινή χρονιά με μια σειρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με ελλείψεις προσωπικού κατά κύριο λόγο στα σχολεία ειδικής αγωγής. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΔΑΔ αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικούμε αποτέλεσμα από τα 18 παιδιά του σχολείου να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση εκ περιτροπής τα 12. Στο ΤΕΕ ειδικής Αγωγής στη Γιάννουλη με 90 μαθητές δεν έχει προσληφθεί ακόμη ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Ταυτόχρονα η όποια «επάρκεια» εκπαιδευτικών που προσπαθεί να παρουσιάσει το υπουργείο είναι όχι επειδή έγιναν περισσότερες προσλήψεις αλλά σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης των παιδιών μας.
Φέτος έγιναν μεγάλες αλλαγές στα Δημοτικά σχολεία, αλλά και στα Γυμνάσια-Λύκεια και ΕΠΑΛ.

Μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας, μειώθηκαν μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας. Πλέον οι δάσκαλοι των δημοτικών θα αναλαμβάνουν και μαθήματα καλλιτεχνικών, γυμναστικής, πληροφορικής κλπ Δε θα υπάρχει πλέον δάσκαλος υπεύθυνος για το ολοήμερο. Οι δάσκαλοι θα κάνουν μαθήματα ειδικής αγωγής χωρίς να έχουν αντίστοιχες σπουδές, παρά μόνο παίρνοντας κάποια σεμινάρια. Οι καθηγητές υπεύθυνοι των εργαστηρίων δε θα απασχολούνται στο εργαστήριο σαν μέρος του ωραρίου τους. Στα ΕΠΑΛ όσα τμήματα «είναι ολιγομελή» καταργούνται όπως τα τμήματα στο 4ο ΕΠΑΛ και στο ΕΠΑΛ Αγιάς. Το ίδιο στα Γενικά Λύκεια με τη θέσπιση αυστηρά κατώτατα όρια για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού.

Η κ. Τσιπλάκη κάλεσε τους γονείς των μαθητών στην αναζήτηση κοινού πλαισίου βηματισμού διεκδίκησης κοινής δράσης των Συλλόγων γονέων, των φορέων της Εκπαίδευσης και των Σωματείων των εργαζομένων, των επαγγελματικών φορέων και με στόχο την άμεση ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας στο ευαίσθητο τομέα της Εκπαίδευσης.
Επίσης η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων διεκδικεί άμεσα:
– Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς
– 20 μαθητές ανά τμήμα,(15 σε Α-Β δημοτικού) όχι στα 27αρια και 30αρια τμήματα, όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων.
-Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων, να αποσταλεί άμεσα η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
-Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
– Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές. Κατάργηση του ΦΠΑ 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση.
– Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων. Απαιτούμε από το υπουργείο παιδείας να αναλάβει το κόστος αγοράς των ξενόγλωσσων βιβλίων και των τριών τάξεων του Λυκείου. Για το μάθημα της κολύμβησης η μετακίνηση να γίνεται αποκλειστικά με δημόσια ευθύνη για τη χρηματοδότηση, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών.
-Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους.
-Δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και τα πιστοποιητικά υγείας.(δεν έχουν γίνει εμβολιασμοί εδώ και 3 χρόνια στους μαθητές των σχολείων της πόλης
– Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας από κοινού Ένωση και σύλλογοι γονέων για τα ζητήματα των ελλείψεων στα σχολεία και στο δήμαρχο προκειμένου να απαιτηθούν λύσεις στα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και στα ζητήματα τα υποχρηματοδότησης των σχολείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα