Έληξε η ομηρία στο Γερεβάν δύο εβδομάδες μετά

22:19 31/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Παραδόθηκαν στις αρχές οι ένοπλοι που είχαν καταλάβει το αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, εδώ και δύο εβδομάδες, έπειτα από επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας. Είκοσι άτομα συνελήφθησαν.

Νωρίτερα, ιστότοπος είχε προβάλει τη διακήρυξη ενός άνδρα που συστήθηκε ως ένας από τους ενόπλους και ανακοίνωνε την απόφασή του να παραδοθεί.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας από την φυλακή, εκτιμάμε ότι εκπληρώσαμε την αποστολή μας: Γίναμε η σπίθα που επέτρεψε στον λαό να εξεγερθεί και δεν έχει νόημα να χυθεί αίμα», δήλωνε

ο Βαρουγιάν Αβετισιάν.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει το βράδυ του Σαββάτου την πρόθεση να πραγματοποιήσουν έφοδο στο αστυνομικό τμήμα.

Οι δράστες της ομηρίας παρουσιάζονται ως υποστηρικτές του στελέχους της αντιπολίτευσης Τζιραίρ Σεφιλιάν, που επέκρινε δριμύτατα τη κυβέρνηση. Είχε συλληφθεί τον Ιούνιο καθώς ήθελε να καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και κέντρα τηλεπικοινωνιών στο Γερεβάν.

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα την 17η Ιουλίου, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό. Πήραν ομήρους και αξίωναν την παραίτηση του προέδρου της χώρας Σερζ Σαρκισιάν.

Κατόπιν απελευθέρωσαν όλους τους αστυνομικούς, ωστόσο κράτησαν ομήρους τρία στελέχη του ιατρικού προσωπικού που εστάλησαν να παράσχουν φροντίδα στους τραυματίες. Οι δύο τελευταίοι απελευθερώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

Μετά την ανακοίνωση της επικείμενης εφόδου, ένας αστυνομικός έχασε την ζωή του. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή που πυροβόλησε μέσα από το αστυνομικό τμήμα. Οι ένοπλοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN

Σχετική είδηση: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Γερεβάν – Ένας αστυνομικός νεκρός (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα