ΕΚΤ: Είναι πολύ νωρίς για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής

15:55 22/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά τη συνεδρίασή τους τον προηγούμενο μήνα, θεώρησαν ότι είναι πολύ νωρίς να αλλάξουν την επικοινωνιακή τους τακτική και να υποδηλώσουν μια ομαλοποίηση της πολιτικής, παρόλο που αυξάνεται η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός εν τέλει θα επιστρέψει στο στόχο του, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η συζήτηση για την αλλαγή της στάσης της τράπεζας θα μπορούσε

να ξεκινήσει στις αρχές αυτής της χρονιάς αλλά οι αξιωματούχοι κατέληξαν ότι η τράπεζα χρειάζεται να αποφύγει τις απότομες προσαρμογές και να παρακολουθεί στενά την ενίσχυση του ευρώ, όπως φαίνεται στα πρακτικά.

Στη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της και προειδοποίησε ότι οι απόπειρες από Αμερικανούς αξιωματούχους να αποδυναμώσουν το δολάριο θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στο να επανεξετάσει την πολιτική της.

«Οι αλλαγές στη επικοινωνία γενικά φαίνεται να είναι πρώιμες σε αυτή τη συγκυρία», ανέφεραν οι αξιωματούχοι. «Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να εξελίσσεται…με στόχο να αποφευχθούν οι απότομες ή άτακτες προσαρμογές σε μεταγενέστερη φάση».

Τα σχόλια υποδηλώνουν ότι οι αξιωματούχοι θα κινηθούν σταδιακά, παρακολουθώντας την πορεία των αγορών.

«Υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των μελών ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ ήταν πηγή αβεβαιότητας, που απαιτεί παρακολούθηση», ανέφεραν τα πρακτικά.

«Η φρασεολογία αναφορικά με τη στάση νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να επανεξεταστεί νωρίς φέτος στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης στις επικείμενες συνεδριάσεις πολιτικής», ανέφερε η ΕΚΤ. «Ενώ υπάρχουν λόγοι για να είμαστε ολοένα και πιο βέβαιοι για την πορεία του πληθωρισμού, συνεχίζει να δικαιολογείται η υπομονή και η επιμονή αναφορικά με τη νομισματική πολιτική».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα