Εκατομμυριούχοι ζητούν από τον Τραμπ να μην τους κόψει τους φόρους

11:40 17/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Νοιαζόμαστε βαθιά για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της, και σας γράφουμε με ένα απλό αίτημα (…). Καθώς επεξεργάζεστε αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, σας ζητάμε να αντισταθείτε σε κάθε νομοθέτημα που θα επιτείνει περαιτέρω την ανισότητα.» Με αυτά τα λόγια ξεκινάει ένα γράμμα που απευθυνόταν στους Αμερικανούς νομοθέτες, και το οποίο κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Φυσιολογικό, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στα φορολογικά μιας χώρας προκαλεί ανησυχία σε όσους καλούνται να πληρώσουν περισσότερα. Μόνο που η συγκεκριμένη επιστολή είχε τις υπογραφές ενός ασυνήθιστου συνόλου, καθώς την υπέγραφαν

περίπου 400 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, από γιατρούς, δικηγόρους και στελέχη επιχειρήσεων, μέχρι μεγιστάνες όπως ο Τζορτζ Σόρος και ο Στίβεν Ρόκεφελερ. Και έκλειναν την πρώτη πρόταση στην επιστολή με την ασυνήθιστη παράκληση «μην μας κόψετε τους φόρους».

Βεβαίως, αυτοί οι εκατοντάδες εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι είναι μέλη μιας οργάνωσης που ευθυγραμμίζεται και συνδέεται με το Δημοκρατικό κόμμα, και διάφοροι εξ αυτών έχουν αντιταχθεί και σε άλλες περιπτώσεις στον πρόεδρο Τραμπ και στις πολιτικές του. Όμως δεν είναι οι μόνοι που αντιτίθενται στα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για την αλλαγή του φορολογικού κώδικα, σύμφωνα με την οποία, οι πλουσιότερες τάξεις φορολογουμένων θα ωφεληθούν από σημαντικές μειώσεις των πληρωτέων τους. Η επιστολή των μελών της οργάνωσης «Υπεύθυνος Πλούτος (Resonsible Wealth)», η οποία συνεργάστηκε με την οργάνωση «Φωνές για την Πρόοδο (Voices for Progress)», τονίζει πως μόνο από τις αλλαγές στον φόρο κληρονομίας το αμερικανικό κράτος θα ζημιωθεί κατά 269 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας –ένα ποσό που υπερβαίνει τον αθροιστικό προϋπολογισμό για τις εθνικές επιτροπές τροφίμων και φαρμάκων, το κέντρο ελέγχου ασθενειών, και την υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος.

Σε πρόσφατη συζήτηση που οργάνωσε το Reuters επί του ρεπουμπλικανικού φορολογικού σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε από τη βουλή των αντιπροσώπων και εκκρεμεί η έγκρισή του από τη γερουσία, την οποία και η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποσπάσει μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών την επόμενη Πέμπτη, τρεις διακεκριμένοι οικονομολόγοι διατύπωσαν σημαντικές αμφιβολίες για την επιτυχία του σχεδίου, τις οποίες συμμερίστηκε και ο επιχειρηματίας Μαρκ Κιούμπαν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Σε ανάλυση του New Yorker, ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει έχει να κάνει ακριβώς με την ανθρωπογεωγραφία του ρεπουμπλικανικού κόμματος, το οποίο με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να βασίζεται ακριβώς στις κοινωνικές τάξεις που αναμένεται να θιγούν από τον καινούριο φορολογικό κώδικα. Συγχρόνως, βεβαίως, το ρεπουμπλικανικό κόμμα παραμένει επιχορηγούμενο από μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες που θα ωφεληθούν από τις μειώσεις των φόρων. Το επιχείρημα των νομοθετών είναι πως τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε δραστηριότητες που θα ωφελήσουν τελικά και τους οικονομικά ασθενέστερους. Μένει να φανεί αν η πραγματικότητα θα συμφωνήσει, και αν στις επόμενες κάλπες οι ασθενέστεροι αυτοί θα εκφράσουν την ευγνωμοσύνη ή την αγανάκτησή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα