Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 4 Ιουλίου 2018

07:33 4/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Λύση από την Εισαγγελία με τις βεβαιώσεις για την ποσόστωση στα ΑΕΙ των μαθητών της μειονότητας

Λύση από την Εισαγγελία Ξάνθης με τις βεβαιώσεις για την ποσόστωση στα ΑΕΙ των μαθητών της μειονότητας, καθώς έδωσε αρχικά προφορική εντολή και από σήμερα θα υπάρξει και έγγραφη ώστε να δίνονται κανονικά από το Ληξιαρχείο οι βεβαιώσεις.
Ύστερα από παρακώλυση που προκλήθηκε στο Δήμο της Ξάνθης με την άρνηση του ληξιαρχείου να χορηγήσει στους υποψήφιους μαθητές των Πανελλαδικών

που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα τις σχετικές βεβαιώσεις για το θρήσκευμα, επικαλούμενο τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ξάνθης, επικαλέστηκαν εγκύκλιο που αφορά την εφαρμογή του Νόμου που ισχύει από το 2004 και παραπέμπε τους μαθητές της μειονότητας στη Μουφτεία. Τελικά μετά και από παραστάσεις δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και σχετική συνεννόηση των συμβούλων με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, καθώς και επικοινωνία του Δημάρχου Ξάνθης με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, υπήρξε επαφή με την Εισαγγελία Ξάνθης και το ζήτημα επιλύθηκε.

Κοινωνική Οικονομία
Το Σεπτέμβριο τα καλά νέα για την Κ.ΑΛ.Ο-Εκπαίδευση-Χρηματοδότηση-Κέντρα Στήριξης

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα κέντρα στήριξης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία καθώς η πολύ σύντομα θα βγει και η σχετική πρόκληση, από το υπουργείο Εργασίας.
Επίσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανοίξουν και οι δράσεις χρηματοδότησης των ΚΟΙΝΣΕΠ, των οποίων η χρηματοδότηση θα είναι κλιμακωτά ανάλογη, σε σχέση με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται. Σημειωτέον πως για ένα σχέδιο 30.000 ευρώ αυτό χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνης Βορλόου.
Επι πλέον πρόσθεσε πως από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει πρόγραμμα εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μέσω του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει το Υπουργείο την συσσωρευμένη εμπειρία του Πανεπιστημίου πάνω στα θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας.

Αυτοδιοίκηση
Εντατικοποίηση των δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ


Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει εντατικοποιήσει τις εφαρμογές καταπολέμησης κουνουπιών τόσο από εδάφους όσο και από αέρος και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.
Σκοπός της εντατικοποίησης είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η προσωρινή αύξηση του αριθμού των κουνουπιών που θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα, ως συνέπεια της υγρασίας στις πλημμυρισμένες περιοχές και της ανόδου της θερμοκρασίας.
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας παραμένουν στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία.

Πρόσκληση για συμμετοχή στην Θρησκευτική Εμποροπανήγυρη της Τοπικής Κοινότητας Αιγείρου

Ο Δήμος Κομοτηναίων κάνει γνωστό πως σύμφωνα με τον Κανονισμό Οργάνωση και Λειτουργίας Εμποροπανήγυρης Τοπικής Κοινότητας Αιγείρου), θα διατεθούν εκατόν είκοσι μία(121) εγκρίσεις συμμετοχής στην θρησκευτική Εμποροπανήγυρη της Τοπικής Κοινότητας Αιγείρου. Η διάρκεια χρονικής ισχύος θα είναι δύο(2) ημερών 22 και 23 Αυγούστου 2018.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, όπως α) Την άδεια υπαιθρίου Εμπορίου ή Βεβαίωση Δραστηριοποίησης β) Πιστοποιητικό Υγείας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων, στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, από 05 – 07 – 2018 ημέρα Πέμπτη έως 03 – 08 – 2018 ημέρα Παρασκευή.

ΔΠΘ
“Επιστήμη & Τέχνη μέσα από το Μικροσκόπιο”

Τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciaccaδιοργανώνουν στον «Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης Μάνος Χατζιδάκις» την εκδήλωση με τίτλο «Επιστήμη & Τέχνη μέσα από το Μικροσκόπιο».
Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα και αύριο στις 20:30.
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαρία Λαμπροπούλου, παρουσιάζει πώς, μέσα από τη μικροσκόπηση μπορεί να γεννηθεί ένα μοναδικό έργο τέχνης. Την εκδήλωση θα κλείσει ο τραγουδιστής Λούκας Γιώρκας ερμηνεύοντας Μάνο Χατζιδάκι.

Σύλλογοι
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία χαιρετίζει την εισαγωγή της Ποντιακής Διαλέκτου στο ΔΠΘ

O Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος χαιρετίζουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση της Συνέλευσης των Καθηγητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. , να εισαχθεί από το νέο Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Σπουδών 2018-2019 για πρώτη φορά το μάθημα «Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου Ι & ΙΙ», στο δεύτερο έτος σπουδών στο χειμερινό και στο εαρινό εξάμηνο, με επόπτη καθηγητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή, Ηλία Κ. Πετρόπουλο.
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα του ποντιακού ελληνισμού, που επί 96 χρόνια μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ανηλεή ξεριζωμό αγωνιά για το μέλλον της Ποντιακής Διαλέκτου της Ελληνικής Γλώσσας.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δεσμεύεται ότι θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις, την πρωτοβουλία του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. και συγχαίρει ιδιαιτέρως την πρόεδρο της Σχολής Μαρία Δημάση.

Πολιτισμός
«Το χωριό των Ηλιθίων»

Την παράσταση «Το χωριό των Ηλιθίων» σε σκηνοθεσία του Βασίλης Λειβαδίτη και Πολυξένης Καρακατσάνης ανεβάζει η θεατρική ομάδα «Ανατολικά του Νέστου» σήμερα και αύριο στις 21:15 στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης. Το ‘’Χωριό των ηλιθίων’’ , βασισμένο στους «ηλίθιους» του Neil Simon, φιλοδοξεί με απλότητα και αμεσότητα να κλέψει την καρδιά των Ξανθιωτών και να σπείρει προβληματισμούς μέσα από ευτράπελες καταστάσεις και χαμόγελα που οδηγούν στο γέλιο. Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται κανονικά στο Βιβλιοπωλείο Πυργελή και στο Στούντιο Ιταλός.

4ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη θα γίνει το 4ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης από τις 6 εως 8/7/2018, στο θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας της Ξάνθης, με διοργανωτές το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο, με συνδιοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και την χορηγία και αιγίδα του Δήμου Ξάνθης.
Φέτος συμμετέχουν 26 συγκροτήματα από τον Ελλαδικό χώρο , από Πάτρα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρεια, Ήπειρο, Σέρρες, Δράμα και τις γύρω περιοχές. Ιδιαίτερα τιμητική για τους διοργανωτές είναι η συμμετοχή αντιπροσωπειών σωματείων του εξωτερικού, αλλά και του Ελληνικού Λαογραφικού Συλλόγου Στοκχόλμης Σουηδίας και του Συλλόγου Αιγαίου Μονάχου.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται την ίδια ώρα καθημερινά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Κ. Μπένης».

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Ξεκίνησαν και οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως θεατρικές παραστάσεις, κωμικές αρχαίο Δράμα και παιδικές, σε προσιτές τιμές.
Αύριο Πέμπτη θα παρουσιασθεί η παιδική παράσταση «Σαν παιδιού Φαντασία», από το Εργοστάσιο Ονείρου και το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.
Η παράσταση θα δοθεί στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ στις 9 και τέταρτο.
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηναίων «Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα»

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηναίων «Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την ερχόμενη Παρασκευή 6 Ιουλίου, 9.00 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου
Θα δοθεί Συναυλία με το συγκρότημα « BALKANATOLIA»
Παίζουν: Χαλήλ Μουσταφά, Μεχμέτ Μουσταφά, Βεϊσέλ Αχμέτ, Ισμαήλ Αχμέτ, Γκιονέλ Μολλά
Επίσης το Σάββατο 7 Ιουλίου, 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου
Θα δοθεί παράσταση από Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη.

Αστυνομικό Δελτίο
Τροχαίο στο Δέκαρχο Ξάνθης στην εντατική η οδηγός του ΙΧ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην επαρχιακή οδό Ξάνθης-Ερασμίου, στο ύψος της ευθείας του Δεκάρχου.
Στο ατύχημα συγκρούστηκαν μετωπικά ένα Citroen που οδηγούσε ξανθιώτισσα και ένα όχημα 4×4 που οδηγούσε ένας ξανθιώτης από την περιοχή. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί σοβαρά η οδηγός του πρώτου οχήματος ενώ ο οδηγός του δεύτερου οχήματος είναι καλά στην υγεία του. Για τον απεγκλωβισμό της τραυματισμένης οδηγού χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη χρήση διασωστικής σειράς.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η τραυματίας δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή της, όμως για προληπτικούς λόγους καθώς φέρει σοβαρά τραύματα, μετά το Νοσοκομείο της Ξάνθης διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Καβάλας για αντιμετώπιση και νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

47χρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της στην Ηλιόπετρα Ξάνθης

Μια 47χρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της την Κυριακή στην Ηλιόπετρα Ξάνθης με σχοινί το οποίο είχε δέσει στο δοκάρι αποθήκης αφού προηγουμένως ανέβηκε σε σκάλα ενώ την βρήκαν οι συγγενείς της.
Η αυτόχειρας είχε χάσει το σύζυγό της πριν από τρεις μήνες και έκτοτε ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση και υποστηριζόταν με φαρμακευτική αγωγή.

Σύλληψη δύο ημεδαπών για διάρρηξη στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Συνελήφθησαν στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 44 και 39 ετών, διότι διέρρηξαν εργοστάσιο και επιχείρησαν να αφαιρέσουν από το εσωτερικό του χαλκό.
Έγιναν όμως αντιληπτοί από υπάλληλο του εργοστασίου και ακινητοποιήθηκαν από προστρέξαντες αστυνομικούς. Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν ένα διαρρηκτικό εργαλείο και ένα ζευγάρι γάντια, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Αθλητική Ενημέρωση
Με 4 παιδιά θα εκπροσωπηθεί φέτος η Ξάνθη στους Πανελληνίους Σκακιστικούς Αγώνες στο Ρίο Αχαϊας


Με 4 παιδιά, 3 αγόρια και 1 κορίτσι, θα εκπροσωπηθεί φέτος η Ξάνθη στα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Νέων 8 -16 ετών που θα διεξάγονται έως 9 Ιουλίου 2018 στο Ρίο Αχαϊας.
Ο Γεωργιάδης Νικόλαος και o Ουμουτίδης Χρήστος θα αγωνισθούν στην κατηγορία open έως 16 ετών (Ο16), ο Ουζούνης Κωνσταντίνος θα αγωνισθεί στην κατηγορία open έως 10 ετών (Ο10) και η Μανιάτη Κωνσταντίνα θα αγωνισθεί στην κατηγορία κοριτσιών έως 10 ετών .

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, λουκας γιωρκας, λύση, αει, πανελλαδικες 2012, συριζα, νέα, αμθ, συμμετοχή, βεβαίωση, giuseppe, βιβλιοπωλείο, ξανθη, πατρα, θεσσαλονικη, σερρες, δραμα, δηπεθε, καλοκαιρι, θεατρο, citroen, συλληψεις, βιπε, ert, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, δικαιολογητικα, υπουργειο εργασιας, αδεια, αστυνομια, γυναικα, οικονομια, προγραμμα, υγεια, υψος, ωρα, citroen, αγωγη, αγωνες, αγωνια, αει, αυξηση, αιτησεις, αττικη, ατυχημα, αχμετ, βεβαίωση, βιπε, γαντια, γελιο, γινει, δευτερο, διευθυνση, δημος, δηπεθε, δοθει, δοκαρι, δικτυο, εγγραφη, ευρω, εκπαιδευση, εβδομαδα, επικοινωνια, ερχεται, ετων, ετος, εφαρμογες, τεχνη, ζωη, ιδια, εικοσι, υπηρεσια, ισμαηλ, ισχυει, θεα, θεατρο σκιων, ληξιαρχειο, μεχμετ, μηνες, μικρασιατικη καταστροφη, μανο, μαρια, ομαδα, οδηγος, οχημα, παιδια, πεμπτη, ριο, σαββατο, συζυγο, συντομα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σχεδιο, φορα, χρηστος, κωνσταντινος, αγορια, εφαρμογη, ενωση, ηπειρο, ιδιαιτερα, υπουργειο, giuseppe, καρδια, κωνσταντινα, κυριακη, νοσοκομειο, θεματα, υγειας, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα