Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 21 Νοέμβρη 2018

12:03 21/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Βασίλης Κόκκαλης: «Εγκρίθηκαν οι 2 πρώτες άδειες εγκατάστασης Μονάδων Φαρμακευτικής Κάνναβης και άλλες 12 θα εγκριθούν ως το τέλος του 2018»

Εγκρίθηκαν οι δύο πρώτες άδειες εγκατάστασης Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη.
Οι δύο πρώτες άδειες εγκρίθηκαν βάσει του νόμου 4523/2018, ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία

μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς. Υπάρχουν ακόμη δώδεκα (12) κατατεθειμένοι προς έγκριση φάκελοι, οι οποίοι αφορούν συνολικά επενδύσεις της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ,εκτιμώντας ότι οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη της αδειοδότησής τους, θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Μέχρι τέλος του έτους θα είναι έτοιμο και το πλαίσιο για την βιομηχανική κάνναβη, που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, ωσότου να προλάβουν οι αγρότες την περίοδο σποράς και να ξεκινήσουν την καλλιέργεια ανέφερε μιλώντας στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Επι πλέον ο κ. Κόκκαλης ανέφερε και την ίδρυση και λειτουργία στην Ελλάδα Κέντρου Έρευνας για την κάνναβη, βιομηχανική και φαρμακευτική.

Τροπολογία για ακατάσχετο Κτηνοτρόφων και κέντρο Ενεργειακής Κοινότητας
Εξ άλλου ο κ. Κόκκαλης αναφερόμενος σε θετικές εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα, στάθηκε στην ψήφιση της τροπολογίας για το ακατάσχετο του λογαριασμού των Κτηνοτρόφων, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Επίσης στάθηκε και στη σύσταση Αγροτικής Ενεργειακής Κοινότητας, από Αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκών, θα γίνεται συμψηφισμός και δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν στη ΔΕΗ λογαριασμό ρεύματος.
«Είναι ένα παράδειγμα που θα μπορούσε να γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κόκκαλης.

ΔΠΘ
ΕΚ βάθρων ανακατασκευή των φοιτητικών εστιών και εστιατορίων σε Ξάνθη-Κομοτηνή

Μελέτη εκπονεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την ανακατασκευή εκ βάθρων των φοιτητικών εστιών και των εστιατορίων σε Ξάνθη και Κομοτηνή.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 7 εκ ευρώ.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Φώτης Μάρης.
Επι πλέον ο κ. Μάρης τόνισε πως για την επέκταση του Φοιτητικής στέγης του Δημοκριτείου θα έχει σχετική συνάντηση στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.
Εξ άλλου ο κ. Μάρης στάθηκε και στην επίσκεψη στο Δημοκρίτειο, επιτροπής εξωτερικών αξιολογητών για την πιστοποίηση του εσωτερικού κανονισμού διασφάλισης σπουδών.
Η πιστοποίηση αποτελεί ένα βήμα στη συνολική προσπάθεια παροχής υψηλού επιπέδου σπουδών του Δημοκριτείου και αυτό θα επεκταθεί και στα τμήματά του.
Τέλος σε ότι αφορά τις υποτροφίες των φοιτητών « Δημόκριτος» θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με πέρυσι και θα δοθούν και φέτος.
Η Έκθεση Πιστοποίησης αναμένεται να κοινοποιηθεί στο Ίδρυμα εντός της εβδομάδας.

Εκκλησία
Ψήφισμα κληρικών Ξάνθης: Δεν θέλουν καμία αλλαγή σε Σύνταγμα-Μισθοδοσία

Ψήφισμα εξέδωσαν μετά τη σύναξή τους στην παλιά Μητρόπολη οι κληρικοί της Ξάνθης γύρω από τη συμφωνία Πρωθυπουργού-Αρχιεπίσκοπου και την προωθούμενη πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Στο ψήφισμά τους κάνουν λόγο πως δεν θέλουν καμμία αλλαγή σε Σύνταγμα και Μισθοδοσία σε ότι αφορά τους κληρικούς.

Νεολαία- Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης


Διάλογο Πολιτών με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής.
Ο διάλογος θα λάβει χώρα την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 στο Ξενοδοχείο Chris&Eve στην Κομοτηνή.
Οι πολίτες της ΑΜ-Θ μπορούν να ξεκινήσουν τις δηλώσεις συμμετοχής στο διάλογο, απευθυνόμενοι στο κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης.
Ο Διάλογος Πολιτών συνδιοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.

ΑΜΕΑ
Ανάλγητη προκήρυξη θέσεων της Εθνικής Τράπεζας προς τα άτομα με αναπηρία

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η προκήρυξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προάγει την άνιση μεταχείριση, καθώς αποκλείει τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από το να δηλώσουν συμμετοχή.
Η συνομοσπονδία, θεωρεί πως ο συγκεκριμένος αποκλεισμός συνιστά διάκριση και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας μας και με πλειάδα διεθνών συμβάσεων!
Μέσω επιστολής της η Εθνική Συνομποσπονδία καλεί τον πρόεδρο της Τράπεζας, Κώστα Μιχαηλίδη, να προβεί σε άμεση διόρθωση της προκήρυξης.

Επιμελητήρια
«Ένα τραπέζι με γεύση Ξάνθης…Σταθμοί γεύσης και πολιτισμού»

Το Επιμελητήριο Ξάνθης, στο πλαίσιο υλοποίησης έργου το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα ADRION, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Ένα τραπέζι με γεύση Ξάνθης… Σταθμοί γεύσης και πολιτισμού”, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», Βενιζέλου 15, Ξάνθη.

Στρατός
Σήμερα Ο Εορτασμός Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Γιορτάζουν σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Εορτασμός θα λάβει χώρα σήμερα, στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΠΖ) ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΥ», Κομοτηνής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Δοξολογία, Εκφώνηση πανηγυρικού λόγου και κατάθεση στεφάνου από Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής.
Επίσης περιλαμβάνει και παρουσίαση έκθεσης οπλικών συστημάτων και μέσων του Στρατού Ξηράς. Η είσοδος στο Στρατόπεδο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Βολές αρμάτων την Τετάρτη στο Πετροχώρι

Σήμερα στις 10:00 έως 12:30, στο Στρατόπεδο «ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ», στο Πετροχώρι Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μέσων και οπλικών συστημάτων, καθώς και βολές με πραγματικά πυρά από τα πλέον σύγχρονα άρματα του Ελληνικού Στρατού LEO2HEL.Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί αριθμός μαθητών από σχολεία της περιοχής καθώς και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής (ανοικτό στρατόπεδο).

Αλληλεγγύη
Την ερχόμενη Πέμπτη ο αγώνας για το μικρό Χρήστο

Tην ερχόμενη Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, λόγω καιρικών συνθηκών και ώρα 10 το πρωί θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ Ποντίων (Μικτή Κομοτηνής) και μικτής Σαπών . Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο δημοτικό γήπεδο Σαπών για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του μικρού Χρήστου Θεωδωρίδη που πάσχει από νευρολογικό νόσημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα έξοδα νοσηλείας του στο εξωτερικό.

Πολιτισμός
«Τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης»

Το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του οργανώνει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και για το έτος 2017 – 18.
Τα προγράμματα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με εκπαιδευτικούς, μουσειολόγους και καλλιτέχνες.
Απευθύνονται στους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας και χωρίζονται σε τρεις ενότητες.
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του 2019 που έχει ως τίτλο
Ξάνθη 1919 – 2019
Για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Ξάνθης και περιλαμβάνει προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο Συγγραφέας Κώστας Ακρίβος στην Ξάνθη

Τον Κώστα Ακρίβο και το νέο μυθιστόρημά του «Γάλα Μαγνησίας» παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα (19.30) το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους ομόλογούς του Κώστα Καβανόζη και Βίκυ Τσελεπίδου, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Αστυνομικό Δελτίο
Συλλήψεις τριών ημεδαπών στην Κομοτηνή για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθησαν στην Κομοτηνή τρεις ημεδαποί κατηγορούμενοι για πώληση και κατοχή ναρκωτικών κατά περίπτωση.
Ο ένας από τους δράστες κατηγορείται επίσης για κατοχή λαθραίου καπνού Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, 620,7 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 49 ναρκωτικά δισκία, 236 κενές νάιλον συσκευασίες, 600 γραμμάρια λαθραίου καπνού και 1 ζυγαριά.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Συνελήφθησαν 4 άτομα, τα οποία εμπλέκονται σε δύο υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθησαν στη Ροδόπη τέσσερις (4) αλλοδαποί, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο υποθέσεις παράνομης μεταφοράς 26 μη νόμιμων μεταναστών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου Ροδόπης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα