Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 15 Νοέμβρη 2018

10:58 15/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Αυτοδιοίκηση
Στη Δράμα ο Στάθης Γιαννακίδης

Στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ ΑΜ-Θ που θα γίνει στη Δράμα αύριο, θα δώσει το παρόν του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

Πρωτογενής Τομέας
Σε διαβούλευση το σχέδιο ΚΥΑ για τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος»

Σε δημόσια διαβούλευση

η οποία θα διαρκέσει ως τις 25 Νοέμβρη, τέθηκε στην ιστοσελίδα του Yπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με θέμα τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος».
Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ μπαίνει σε εφαρμογή μία από τις πρώτες προτεραιότητες, που έθεσε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, και η Yφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, από την αρχή της θητείας τους, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους, να έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος.
Οι αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΥΑ, με βάση το σχέδιο είναι,Η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
Θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.
Καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.
Στο πεδίο εφαρμογής της εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος.

Αυτοδιοίκηση-Εκλογές
Κ.Κατσιμίγας η Ελλάδα αλλάζει …η ΑΜ-Θ παραμένει ίδια


Σε τέλμα βρίσκεται η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και η Διοίκησή της περιορίζεται σε απλή διαχείριση, χωρίς όραμα και με αποδόμηση των υπηρεσιών της.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Κώστας Κατσιμίγας.
Ο κ. Κατσιμίγας στάθηκε στις αποτελεσματικές πολιτικές που θα πρέπει να βλέπουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο κομμάτι των καλλιεργειών, στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της Περιφέρειας και της διασυνοριακότητας.
Έχουν ανοίξει οι πύλες στα Βαλκάνια και δυστυχώς με εξαίρεση την Θάσο και την Αλεξ-πολη, η υπόλοιπη περιφέρεια κάνει τον τροχονόμο.
Οι νέοι άνθρωποι θέλουν θέσεις εργασίας, τα πολιτιστικά κέντρα αξιοποίηση.
«Η Ελλάδα παντού αλλάζει και δυστυχώς η δική μας περιοχή παραμένει ίδια και κάτι θα πρέπει να γίνει γι’ αυτό. Η περιφέρεια έχει βαρύνουσα φωνή και η Αθήνα θα πρέπει να την ακούσει και να την ενισχύσει με πόρους και αρμοδιότητες», σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας.

Αυτοδιοίκηση
250.000 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ στο Δήμο Αρριανών για νέες γεωτρήσεις άρδευσης

Πόρους ύψους 250.000 ευρώ θα αποδεσμεύσει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων άρδευσης από τον Δήμο Αρριανών.
Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης , Χρήστος Μέτιος με τον Δήμαρχο Αρριανών, Αμέτ Ριτβάν.
Οι νέες γεωτρήσεις θα είναι πλήρως εξοπλισμένες και θα γίνουν στις περιοχές Αρριανών, Φιλλύρας, Δοκού, Πάσσου, Δειλινών και Αρχοντικών.

Ελλάδα-Βουλγαρία, Τρίτη συνάντηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Η πρόοδος του διασυνοριακού έργου Αντιπλημμυρικής θωράκισης- flood protection-, ήταν το κεντρικό θέμα της τρίτης τεχνικής συνάντησης που φιλοξένησε στην Κομοτηνή, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ,, μεταξύ των εταίρων από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων που σημειώνονται στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μονομερώς από την κάθε χώρα. Σχεδόν το σύνολο των έργων υποδομής που εντάσσονται στο «Flood Protection» έχουν δημοπρατηθεί

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς σε Ελλάδα και Βουλγαρία αναφορικά με την αντιμετώπιση των πλημμυρών, οι οποίες έχουν σημαντικές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υλοποίηση των διασυνοριακών έργων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αναδεικνύει την δέσμευση των αρχών της περιοχής να εργαστούν από κοινού, για ισόρροπη ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον.

Παιδικές Χαρές για ΑΜΕΑ

Μπορεί να χρησιμοποιείται από άτομα με αναπηρία η παιδική χαρά του Ειδικού Σχολείου Κομοτηνής, όλες τις ώρες της ημέρας.
Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, μετά την ερώτηση που υπέβαλε ο επικεφαλής της παράταξης Σπάρτακος Κώστας Καραϊσκος, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μάλιστα ο κ Καραΐσκος υπέδειξε μια ακόμη περιοχή στην Ρέμβη όπου θα μπορούσε να γίνει παιδική χαρά για ΑΜΕΑ. Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε πως διερευνώνται άλλες δυο παιδικές χαρές, ώστε να προσαρμοστούν σε παιδικές χαρές για ΑΜΕΑ.
Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε στον δήμαρχο Κομοτηνής, ήταν το θέμα της στάθμευσης. Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε πως από το 2019 τα αυτοκίνητα θα μπορούν να σταθμεύουν στο κέντρο, μία ολόκληρη ώρα και όχι μισή όπως ισχύσει τώρα.
Τέλος μετά από σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος ανακοίνωσε, πως προχωρά βήμα βήμα το σχέδιο της μετεγκατάστασης του οικισμού τέρμα Αδριανουπόελως.

Νεολαία-Εκδηλώσεις
Εκδήλωση για τα παιδικά δικαιώματα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, οι εθελοντικές του ομάδες και οι ασκούμενοι φοιτητές, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης, με την συμμετοχή του Κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένεια Παιδικά Χωριά SOS, το Χαμόγελο του Παιδιού και του ΔΑΔΑΑ Κομοτηνής και με την στήριξη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των Δ.Σ. Κομοτηνής, διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Παι-Δικό μου Δικαίωμα», την προσεχή Κυριακή στις 11:00 το πρωί, στον ισόγειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Κακοποίησης και της 20ης Νοεμβρίου Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στην οποία τονίζεται το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών στην παιδεία, στην ειρήνη, στην ισοτιμία, στην ελευθερία λόγου και έκφρασης.

Σύλλογοι
Πορεία διαμαρτυρίας των Κυπρίων σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης και η Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης, διαμαρτυρόμενοι για την μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους που έγινε στις 15/11/1983 από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς θα λάβουν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν οι Φοιτητές της Κομοτηνής, προς το τουρκικό προξενείο.
Επίσης θα επιδώσει σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο.
Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί και στην Ξάνθη στις
5:30 μ.μ Η πορεία θα ξεκινήσει από τη πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία.

Αρχαιολογία-Εκδηλώσεις
Αρχαιολογικά μουσεία: Ιστορία, εξέλιξη, φυσιογνωμία, Το Σάββατο στα Άβδηρα


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ξάνθης διοργανωνει διάλεξη με τιτλο : «Αρχαιολογικά μουσεία: Ιστορία, εξέλιξη, φυσιογνωμία» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων το προσεχές Σάββατο στις 7.30 μ.μ.
Ομιλήτρια θα είναι η Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγος – Μουσειολόγος που υπηρετεί στην γειτονική Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Πολιτισμός
Έκθεση Ζωγραφικής στο ΙΘΤΠ

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Κτήμα «Βουρβουκέλη» με μεγάλη τους χαρά παρουσιάζουν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στις 19:00, στο εικαστικό κοινό της Θράκης, τον Ξανθιώτη ζωγράφο/ποιητή Γιώργο Καδήρογλου και την ενδιαφέρουσα έκθεση του με τίτλο,
«Η άνιστι χροιά της Άνοιξης»
Σπουδή στον υπερρεαλισμό – Σπονδή στο Υπερρεαλιστικό.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 4 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, τέσσερις (4) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 37, 35, 27 και 25 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά εξήντα ένα (61) μη νόμιμους μετανάστες.
Όλοι οι διακινούμενοι και ο ένας διακινητής (27χρονος) μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου οκτώ από τους μη νόμιμους μετανάστες παρέμειναν για νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι εξήλθαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως, ενώ την προανάκριση για τις τρεις υποθέσεις ενήργησαν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαππών Ροδόπης, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου Αλεξανδρούπολης και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.

Σύλληψη ημεδαπού και κατάσχεση 895 λαθραίων τσιγάρων

Συνελήφθη στη Ροδόπη, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, 63χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα.
Ειδικότερα, στο χώρο διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς στην Ξυλαγανή Ροδόπης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 63χρονο, διότι τον εντόπισαν να κατέχει και να διαθέτει προς πώληση 895 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.
Τα λαθραία πακέτα τσιγάρων κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, δραμα, πεπ, κυα, ολυμπια, νέα, ελλαδα, αθηνα, αμθ, κομοτηνη, αμεα, europe, συμμετοχή, sos, ξανθη, συλληψεις, ημεδαπός, φοροι, ert, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, τελος ακινητων, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, ημεδαπός, χωρια sos, το θεμα, αμεα, αυτοκινητα, βημα, βουλγαρια, θεμα, ισοτιμια, πλαισιο, προγραμμα, το χαμογελο του παιδιου, χαμογελο του παιδιου, ωρα, αλεξ, αμθ, αναπηρια, αφορμη, βαλκανια, βρισκεται, γινει, διευθυνση, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, διοικηση, δικη, δωσει, εγινε, ευρω, ειρηνη, εκθεση, ελευθερια, εξελιξη, εξηντα, ετων, εφορεια, ιδια, η δικη, υφυπουργος, θασο, θεσεις εργασιας, κτημα, κυα, οικογενεια, οκτω, οραμα, παιδικα, παιδικη χαρα, πεδιο, πεπ, περιβαλλον, περιφερειακο, πετριδης, πρωι, πυλες, σαββατο, συμμετοχή, σπαρτακος, σχεδιο, τμημα, τριτη, υλοποιηση, ισογειο, φωνη, χαμογελο, χρηστος, χαρα, ωρες, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, europe, χωρα, χροια, κομματι, κωστας, κυριακη, νοσοκομειο, ομαδες, πωληση, sos, θεσεις
Τυχαία Θέματα