Έφυγε στα 82 του, ο Λέοναρτν Κοέν (video)

08:05 11/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

O Καναδός ποιητής και μυθιστοριογράφος που εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη λογοτεχνική καριέρα για να εξελιχθεί σε τραγουδοποιό θρύλο, πέθανε σε ηλικία 82 ετών. «Ο πατέρας μου απεβίωσε ειρηνικά στο σπίτι του στο Λος Άντζελες με τη γνώση ότι είχε ολοκληρώσει την τελευταία του δουλειά», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιός το εκλιπόντος, Άνταμ Κοέν.

Κληροδότημα του Λέοναρντ Κοέν, τραγούδια πέντε δεκαετιών, για την αγάπη και την πίστη, την απελπισία και την εξύψωση, την μοναξιά, τον πόλεμο και την πολιτική.

Περισσότερα από 2.000 ερμηνείες των τραγουδιών του υπογράφουν αρχικά

folk-pop τραγουδιστές όπως οι Judy Collins και Tim Hardin, και αργότερα καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της μουσικής, μεταξύ των οποίων και οι U2, Aretha Franklin, REM, Jeff Buckley, Trisha Yearwood και Elton John.

Πιο γνωστό τραγούδι του μπορεί να είναι «Hallelujah», μια μεγαλοπρεπής, στοχαστική μπαλάντα εμποτισμένη με θρησκευτικότητα, γράφτηκε το 1984 και έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, ΄μεταξύ αυτών ο Μπομπ Ντίλαν.Στο τραγούδι, «για τον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου», παραλληλίζεται «η σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση».

Ο «λογοτέχνης της ροκ μουσικής του οποίου τα τραγούδια συνδύασαν θρησκευτικές απεικονήσεις με θέματα τη λύτρωση και την σεξουαλική επιθυμία», διατήρησε την «απόμακρη, αινιγματική και ασκητική του εικόνα σε αντίθεση με τις υπερβολές του rock ‘n’ roll», γράφουν θαυμαστές του στο Facebook.

«To μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της», αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης.

Ο Κοέν, με καταγωγή από το Κεμπέκ του Καναδά, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια για να κάνει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής.

Οι συγκρίσεις με τον Μπομπ Ντίλαν δεν άργησαν, ως εγκώμια για «τη λυρική δύναμη των στίχων των τραγουδιών του».

Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Κόεν με την folk-rock μουσική του και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν στα τσαρτς της μουσικής πολύ σπάνια.

Singer/songwriter Leonard Cohen is dead at 82, this is his last interview from @NewYorkerRadio Hour.

— WNYC (@WNYC) November 11, 2016

Ο Κόεν είχε εκδόσει τον τελευταίο μεγάλο δίσκο του, τον 14ο, «You Want it Dark», πριν από λίγο καιρό ενώ είχε εμφανιστεί στη σκηνή στις αρχές του χρόνου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη
ΦΩΤΟ:EPA/ROLF HAID

Keywords
Αναζητήσεις
γιος λεοναρτν κοεν
Τυχαία Θέματα