Έφτασαν στο Μεξικό από την Ονδούρα 5.500 μετανάστες

15:10 8/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία ημέρα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε έμφαση στην αποστολή του αμερικανικού Πενταγώνου να παρέχει διοικητική υποστήριξη κατά μήκος της νότιας συνοριακής γραμμής των ΗΠΑ. Περίπου 5.500 μετανάστες που ξεκίνησαν στις 13 Οκτωβρίου από την Ονδούρα για να πάνε πεζή στις ΗΠΑ έφτασαν την Τετάρτη στην Πόλη του Μεξικού, ανακοίνωσε σήμερα η Μεξικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ωστόσο,

το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα αναφέρεται πλέον δημόσια στην επιχείρηση αυτή, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Πιστός Πατριώτης».

Έτσι, για την ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων θα γίνεται η συνήθης αναφορά σε μια επιχείρηση υποστήριξης των συνόρων, σύμφωνα με το ABC News.

«Δεν θα την ονομάζουμε »Επιχείρηση Πιστός Πατριώτης», αλλά θα αναφερόμαστε σε αυτήν, ως μία επιχείρηση υποστήριξης των συνόρων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η παραπάνω ονομασία χρησιμοποιήθηκε από την Βόρεια Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. Northern Command) για την διάρκειας 45 ημερών ανάπτυξης περισσοτέρων των 7.000 στρατιωτών που θα υποστηρίξουν την επιτήρηση των συνόρων και των τελωνείων στην συνοριακή γραμμή.

Η στρατιωτική δύναμη θα εφαρμόσει μέτρα επιτήρησης κι ασφάλειας στα αμερικανικά σύνορα κι απέναντι στα καραβάνια των παράνομων μεταναστών, που αναμένεται να φτάσουν από την Κεντρική Αμερική.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η αλλαγή της κωδικής ονομασίας της επιχείρησης έγινε την Τρίτη, που ήταν η ημέρα της διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο χρόνος που διατυπώθηκε το αίτημα αυτό είχε άμεση σχέση με τις εκλογές ή αν απλά συνέπεσε με την 6η Νοεμβρίου.

Δύο άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο στρατός στις εσωτερικές επικοινωνίες χρησιμοποιεί ακόμη την ίδια κωδική ονομασία για την επιχείρηση, αποφεύγοντας ωστόσο να την ονομάζει έτσι στις δημόσιες αναφορές και επικοινωνίες για την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Ένας από τους αξιωματούχους τόνισε η αλλαγή αυτή, έγινε δεδομένου ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει την ευθύνη διεξαγωγής της επιχείρησης, αλλά παρέχει υποστήριξη για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας.

Στην προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε συχνά στην ανάπτυξη της στρατιωτικής δύναμης για την υποστήριξη των αμερικανικών συνόρων, παρά το γεγονός ότι δεν έκανε αναφορά σε αυτήν, με την στρατιωτική κωδική ονομασία της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε αυτήν της περισσότερες φορές ως επιχείρησης για την υποστήριξη της συνοριακής ασφάλειας, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη συρμάτινου πλέγματος ασφάλειας κατά μήκος μερικών σημείων εισόδου, στην ευρύτερη περιοχή της συνοριακής γραμμής του Τέξας, κατά την διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού των ΗΠΑ επαναλαμβάνουν ότι οι στρατιωτικές μονάδες αναπτύσσονται μόνο κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, παρέχοντας υποστήριξη στην ασφάλειά της.

«Θα δείτε μερικούς στρατιώτες εκεί πέρα την περίοδο αυτή να τοποθετούν προστατευτικό σύρμα και να ενισχύουν τα σημεία εισόδου. Παρέχουμε τόσο υποστήριξη με οχήματα μεταφορών, αλλά και ελικόπτερα, όπως επίσης και ιατρική υποστήριξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, πρόεδρος του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την εμπλοκή των στρατιωτών στην ανάληψη δράσης αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου των μεταναστών στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για επαφή των στρατιωτών με τους μετανάστες ή για την επιβολή της ασφάλειας στο πλαίσιο ενεργειών του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κατά την εξέλιξη της αποστολής τους. Εμείς παρέχουμε διοικητική υποστήριξη», τόνισε ο Ντάνφορντ.

Alexandra Minor/U.S. Air Force via AP

Από χθες, η Βόρεια Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα hashtag (#OFP, #OperationFaithfulPatriot) στις αναρτήσεις που κάνει για την επιχείρηση αυτή, στο Twitter, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο εξακολουθεί να αναφέρεται στην κωδική ονομασία της επιχείρησης κατά τις εσωτερικές ενημερώσεις και στις σελίδες ηλεκτρονικής ενημέρωσης που διαθέτει.

Περίπου 5.500 μετανάστες που ξεκίνησαν στις 13 Οκτωβρίου από την Ονδούρα για να πάνε πεζή στις ΗΠΑ έφτασαν χθες Τετάρτη στην Πόλη του Μεξικού, ανακοίνωσε σήμερα η Μεξικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρόεδρός της Νασιέλι Ραμίρες ανακοίνωσε τον νέο αυτόν αριθμό σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από καταυλισμό που στήθηκε για τους μετανάστες αυτούς σε στάδιο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την Ραμίρες, το 86% των μεταναστών αυτών είναι από την Ονδούρα, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα, το Σαλβαδόρ, τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα.

AP Photo/Marco Ugarte

Η επιτροπή αυτή και οι αρχές της Πόλης του Μεξικού ασχολούνται με τον συντονισμό της χορήγησης βοήθειας στους μετανάστες σε αυτόν τον καταυλισμό, ο οποίος είναι αυτήν την περίοδο υπερπλήρης.

Σύμφωνα με τις αρχές, το μεγαλύτερο μέρος του καραβανιού που αναχώρησε στις 13 Οκτωβρίου από την Ονδούρα έχει φτάσει τώρα στο Μεξικό, ενώ κάποιες ομάδες που έχουν καθυστερήσει αναμένεται να φτάσουν εντός της εβδομάδας.

Δύο ακόμη καραβάνια, το καθένα με περίπου 2.000 μετανάστες, βρίσκονται καθ’οδόν προς το νότιο Μεξικό.

AP Photo/Marco Ugarte

Οι πρώτοι μετανάστες του δεύτερου καραβανιού μπορεί να φτάσουν στην Πόλη του Μεξικού το Σάββατο, διευκρίνισε η ίδια.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτοί που βρίσκονται ήδη στην Πόλη του Μεξικού θα συνεχίσουν την πορεία τους προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου επιδιώκουν να ζητήσουν άσυλο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο στάδιο που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, προσφέρονται στους μετανάστες τρόφιμα, ιατρική φροντίδα, προϊόντα υγιεινής και ρούχα.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες από την κεντρική Αμερική που φτάνουν στην Πόλη του Μεξικού είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στις ΗΠΑ παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεσμεύτηκε να τους εμποδίσει να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος και ανέπτυξε για τον σκοπό αυτόν περίπου 4.800 στρατιωτικούς στην μεθόριο με το Μεξικό.

Για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία των εγκληματικών συμμοριών, περισσότεροι από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι από την κεντρική Αμερική διασχίζουν κάθε χρόνο το Μεξικό με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ.

Πηγή: ABC News

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα