Δ.Τζανακόπουλος: Ισορροπημένη συμφωνία, εξιτήριο από τα μνημόνια

15:10 22/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από το βήμα της τέταρτης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ)- ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτίμησε ότι η συμφωνία «περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα για το 2019 και το 2020, μας δίνει όμως ταυτόχρονα το εξιτήριο από την περίοδο των μνημονίων και διαμορφώνονται οι συνθήκες για την έξοδο στις αγορές και την ουσιαστική ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Ξεκινώντας την παρέμβασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο καθεστώς επιτροπείας στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια, τονίζοντας ότι «η 5η Μάη του 2010 συνιστά αρνητικό ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής που αφήνει πίσω της οδύνες».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τζανακόπουλος συνέκρινε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

«Οι ΗΠΑ, αν και μπήκαν πρώτες στον χορό της κρίσης, εντούτοις κατάφεραν με έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις που ενίσχυσαν την ενεργό ζήτηση, να ανακάμψουν σύντομα. Στον αντίποδα όμως, η Ευρώπη επέλεξε έναν άλλο δρόμο. Τον δρόμο της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και της συνεπαγόμενης επιθετικής λιτότητας, ο οποίος παρέτεινε την κρίση και υπονόμευσε την ουσιαστική ανάκαμψη. Η Ελλάδα υπήρξε ως γνωστό το βασικό θύμα της κρίσης», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη τιμωρητική και πρωτοφανή την περιοριστική πολιτική που αποτέλεσε το βασικό εργαλείο διαχείρισης της κρίσης».

«Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι εδώ δεν επρόκειτο απλώς για ένα λάθος αλλά για μια συνειδητή τιμωρητική επιλογή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι «η Ελλάδα δεν ήταν άμοιρη ευθυνών» για την κρίση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι «αυτή η θέση είναι έγκυρη, στο βαθμό που αναφέρεται στον τρόπο που λειτούργησε το πολιτικό σύστημα και τις στρατηγικές του επιλογές επί δεκαετίες».

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι «από την αρχή του 2015, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η χώρα και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε τις επενδυτικές δυνατότητες που δημιουργούνται στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι την περίοδο 2010-14 οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 67%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια του «πακέτου Γιούνκερ», ύψους 5,6 δισ. και τόνισε πως «η λύση για το χρέος είναι το καθοριστικό βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ».

«Νομίζω η Ελλάδα είναι η απόλυτη διάψευση του μύθου ότι η απορρύθμιση της εργασίας μπορεί να συνιστά σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχύει την παραγωγικότητα. Ανεργία στο 28%, ελαστική εργασία στο 60%, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, με ελαστικά ωράρια και διαρκή το φόβο της απόλυσης, σε τι σημείο έφτασε η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η ανακύκλωση της επισφάλειας και της ανεργίας σημαίνει ανακύκλωση της οικονομικής καχεξίας και είναι βασική συνισταμένη της ύφεσης. Σταθερές και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ευνοούν τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αυξάνουν το επίπεδο διαβίωσης και ενισχύουν την ενεργό ζήτηση».

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι ορισμένες επιχειρήσεις αύξησαν την κερδοφορία τους σε αυτές τις συνθήκες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως και αυτές οι επιχειρήσεις διατρέχουν «σοβαρούς κινδύνους μακροπρόθεσμα, αν δραστηριοποιούνται σε μια αγορά που είναι καθηλωμένη, με τη ζήτηση να βαίνει διαρκώς μειούμενη».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Keywords