Δ.Παπαδημούλης :Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει προς τα εμπρός μόνο αν ενισχύσει τα κοινωνικά και δημοκρατικά της χαρακτηριστικά και αν εμβαθύνει την πολιτική της ενοποίηση

12:33 13/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη Θράκη, και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, επισκέπτεται στις 13 και 14 Απριλίου ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ύστερα από πρόσκληση των αντίστοιχων Νομαρχιακών Επιτροπών του

ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των δημοτικών αρχών και παραγωγικούς φορείς, και θα συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής σε πολιτικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν και στις τέσσερις πόλεις, ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, με θέμα τις προοδευτικές συγκλίσεις. Επίσης, θα ενημερωθεί για τα προβλήματα των νομών που θα επισκεφθεί.
Συνομιλητές του Δημ. Παπαδημούλη στις εκδηλώσεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη θα είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ουφούκ Μουσταφά και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε το δίλημμα για τις ευρωεκλογές και σημείωσε ότι είναι οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές στην ιστορία της Ε.Ε, γιατί θα κριθεί αν η Ευρώπη θα πορευτεί προς τα εμπρός υλοποιώντας αυτά που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της, ανάπτυξη ,σύγκλιση, κράτος δικαίου, κοινωνικό κράτος, αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία, ή αν θα ξανακυλήσει προς τα πίσω, όπως την ωθεί η ανερχόμενη ακροδεξιά και η έμμονη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Γιατί αυτές οι πολιτικές τροφοδοτούν τις ανισότητες και αυτές με την σειρά τους παράγουν ανασφάλεια, φόβο για το μέλλον και τρέφουν την άκρα δεξιά. Η οπισθοδρόμηση θα είναι μεγάλη αν νικήσει η συμμαχία των ακροδεξιών με τους νεοφιλελεύθερους που σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Βέμπερ, πολύ πιο δεξιού όχι μόνο από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και πιο δεξιό ακόμα και από τον Σόιμπλε. Αισιόδοξο είναι ότι οι πολίτες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, θα δημιουργήσουν με την ψήφο τους μια πλειοψηφία, που θα πει όχι σε αυτή την οπισθοδρόμηση.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές αυτές, είναι πολύ σημαντικές και για την Ελλάδα. Πρώτον γιατί ως Έλληνες έχουμε επιλέξει να ζούμε μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Ε.Ε. και δεύτερον γιατί είναι οι πρώτες κάλπες που στήνονται από το Σεπτέμβριο του 2015 με πολιτικό περιεχόμενο. Επομένως θα είναι και η πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα στα πρώτα της μεταμνημονιακά βήματα και πάλι το δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση συμπυκνώνεται στην πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής συμμαχίας που οικοδομούμε, και της ΝΔ από την άλλη πλευρά. Ο κύριος Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος γιατί ήδη έχει αρχίσει ένα πυκνό πρόγραμμα επικοινωνίας με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα του τόνισε πως ήταν πάντα πυκνό, αλλά κυρίως στραμμένο στο να εκπροσωπεί την Ελλάδα και τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς γενικότερα, τώρα όμως το βάρος πέφτει στην δημοκρατική λογοδοσία και στην επικοινωνία με τους πολίτες. Τόνισε επίσης ότι το αποτέλεσμα αυτών των ευρωεκλογών είναι ανοιχτό και θα είναι ντέρμπυ ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ αλλά όσο περνάει ο καιρός το κλίμα βελτιώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει προς τα εμπρός, μόνο αν ενισχύσει τα κοινωνικά και δημοκρατικά της χαρακτηριστικά και αν εμβαθύνει την πολιτική της ενοποίηση και ανάφερε:
«Αυτή ακριβώς είναι η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ της αριστεράς και της προοδευτικής συμμαχίας, την όποια έχουν οικοδομήσει στην Ευρώπη. Και εγώ έχω παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρολό σε αυτό. Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή στην Ευρώπη έχουν πολύ ισχυρά ερείσματα όχι μόνο στην αριστερά όπου ανήκουμε αλλά και στους σοσιαλιστές και στους πράσινους και χαίρομαι γιατί αυτές οι απόψεις έχουν αρχίσει και κερδίζουν έδαφος ακόμα και στον χώρο του κέντρου ή της κεντροδεξιάς. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις απόψεις του Βέμπερ, και αν τυχόν γινόταν πρόεδρος της Κομισιόν και ελπίζω να ακυρώσουμε αυτό το σενάριο, με μια πλειοψηφία που θα πει όχι στο Βέμπερ, τότε θα ήταν σίγουρο ότι θα είχαμε περικοπές σε όλα τα κοινωνικά κονδύλια, είτε αυτά αφορούν την αγροτική πολιτική, είτε αφορούν τα θέματα της σύγκλισης, είτε τα διαρθρωτικά ταμεία που στηρίζουν την απασχόληση, την περιφερειακή πολιτική ή τις υποδομές. Η απάντηση μου είναι ναι εργαζόμαστε γι’ αυτήν την μεγάλη πολιτική συμμαχία που δημιουργείται και που θα βάλει το κοινωνικό ζήτημα στην ατζέντα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όχι μόνο λέγοντας όχι στην ακροδεξιά αλλά δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που τροφοδοτούν την ακροδεξιά. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη και του πολίτη να δώσει την απάντηση του με το όπλο του που λέγεται ψήφος. Να μην σνομπάρει τις Ευρωεκλογές να μην τις θεωρήσει δεύτερης κατηγορίας ή ευκαιρία για αποχή – χαλαρή ψήφο.»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης κάνοντας τον απολογισμό της πενταετίας του Ευρωκοινοβουλίου ανάφερε:
«Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε αυτή την πενταετία, έχουμε αρκετές φορές καταλήξει σε πολύ θετικές προτάσεις για την κοινωνική ατζέντα. Να ενισχυθεί ο κοινωνικός πυλώνας , μίνιμουμ κοινωνικός μισθός, κοινό επίδομα ανεργίας ευρωπαϊκό που να ενισχύει τα εθνικά επιδόματα ανεργίας, περισσότερα κονδύλια για την νεανική απασχόληση, πιο φιλόδοξοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή, αναλογική κατανομή των προσφύγων στο προσφυγικό, φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων του διαδικτύου, εναρμόνιση της φορολογικής διαδικασίας για να πιαστούν τα μεγάλα ψάρια της φοροδιαφυγής που φοροδιαφεύγουν νόμιμα .
Το Eυρωκοινοβούλιο είναι ένα δύο βήματα μπροστά από την Κομισιόν στις προοδευτικές απαντήσεις. Το πρόβλημα είναι, ότι σχεδόν όλα αυτά σκαλώνουν στο συμβούλιο και στις κυβερνήσεις. Καθώς μια ομάδα κρατών με δεξιές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις σύμπραξης δεξιάς – ακροδεξιάς, μπλοκάρουν αυτές τις αποφάσεις και βάζουν βέτο. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το βέτο των χωρών του Βίσεγκραντ και άλλων χωρών στη συνέχεια, για την αναλογική κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Πάντως η συζήτηση για την πορεία της Ευρώπης από εδώ και πέρα έχει φουντώσει ακόμη παραπάνω, μετά τα αδιέξοδα του Brexit, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η σημερινή Ευρώπη είναι μη ελκυστική ή και απωθητική για τους πολίτες της. Αλλά από την άλλη οι ταλαιπωρίες για τα προβλήματα που υφίσταται η Βρετανία και κυρίως ο Βρετανικός λαός ,στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν το Brexit , δείχνουν πόσο δύσκολο είναι ακόμη και για την δεύτερη οικονομία της Ευρώπης, να υλοποιήσει ένα δρόμο μοναχικής πορείας. Αυτό επιβάλλει στους άλλους 27 να συζητήσουν, να προχωρήσουν καλύτερα και ενωμένοι.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε λαούς που θέλουν να προχωρήσει αυτή η ενοποίηση και σε ηγεσίες που φέρονται συντηρητικά ή εγωιστικά και διαρκώς αναβάλλουν αυτήν την ενοποίηση με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Γερμάνια. Το βέβαιο είναι ότι μια δεξιοκρατούμενη – γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, δεν έχει μέλλον και θα παράγει συνεχώς και διαρκώς μελλοντικές κρίσεις. Επίσης η εμπειρία μου αυτή την περίοδο στην Ευρώπη είναι ότι με μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού και με μεγάλες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Τσίπρα, αυτή την ώρα η κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν πριν τέσσερα χρόνια. Ακόμα και ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Klaus Regling, που είναι Γερμανός και συντηρητικός αναγκάστηκε να ομολογήσει την σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει και οικονομικά αλλά και κοινωνικά η Ελλάδα. Προσθέτω σε αυτά και την σημαντική ενίσχυση του κύρους και του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, μετά την κύρωση και την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.»

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης για την Συμφωνία των Πρεσπών και για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει, σημείωσε:
«Στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε την πρώτη περίοδο, ένα εκλογικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τόσο μεγάλο όσο ισχυρίζονται ορισμένοι. Η αίσθηση μου είναι ότι όσο περνά ο καιρός και διαψεύδονται τα fake news, υποχωρούν οι φόβοι που είναι προϊόντα παραπληροφόρησης , ολοένα και περισσότεροι θα αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή για την χώρα, παράγει και γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη για την χώρα και ο κύριος οφειλόμενος , που αυτό θα φάνει τους επομένους μήνες και χρόνια, θα είναι η Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, που πάντα ήταν ιστορικά οικονομική και πολιτική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, παρά την πρόσφατη οδυνηρή της κρίση, είναι το ισχυρότερο και πλουσιότερο κράτος στα Βαλκάνια, το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και θεωρώ πολύ καλύτερο για την χώρα, να έχει στα βόρεια σύνορα της την Βόρεια Μακεδονία, παρά μια μεγάλη Αλβανία. Και είναι πολύ καλό για την χώρα, ότι τα ελληνικά μαχητικά εποπτεύουν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Βόρεια Μακεδονία γιατί είναι πέντε φορές μικρότερη σε πληθυσμό, δέκα φορές φτωχότερη σε πλούτο και το να έχουμε καλές ειρηνικές σχέσεις μαζί της, νομίζω ότι μόνο καλό φέρνει για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομία στην περιοχή .»

Κλείνοντας με ένα μήνυμα προς τα νέα παιδιά για τις ευρωεκλογές ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ανάφερε:
«Το δικό μου μήνυμα προς τα νέα παιδιά είναι, να μην αχρηστεύσουν το δικαίωμα της ψήφου τους. Καταλαβαίνω την απογοήτευση τους, τον θυμό τους, την κριτική τους, για όσα τους έχει υποσχεθεί η Ευρώπη και το πολιτικό σύστημα δεν έχει φανεί αντάξιο να το υλοποιήσει, αλλά να μην αφήσουν τους άλλους να αποφασίσουν για αυτούς, πριν από αυτούς. Επτά στις δέκα αποφάσεις που νομοθετούνται στην Ελλάδα, είναι ουσιαστικά προσαρμογή σε αποφάσεις που προηγουμένως συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το επιχείρημα μου είναι απλό και κυνικό « Οι άνθρωποι της ηλικίας μας, το 2050 θα έχουν όλοι πεθάνει, είναι λοιπόν άδικο να αποφασίσουμε εμείς , ερήμην των νέων ανθρώπων, για το δικό τους μέλλον. Να σκεφτούν, να κρίνουν, να αξιολογήσουν και να επιλέξουν κόμμα και πρόσωπα, γιατί το εκλογικό σύστημα προβλέπει και σταυρό προτίμησης κομματική, που θα επιλέξει ο κάθε πολίτης. Φέτος ψηφίζουν και οι δεκαεφτάρηδες, η ψήφος είναι δικαίωμα και δεν πρέπει να το αχρηστεύσουν οι πολίτες. Μην ακούν την μόδα, ότι η καλύτερη απάντηση είναι το σνομπάρισμα, η αποχή και να πάμε για καφέ. Μπορεί κανείς και καφέ να πιει και να ψηφίσει.»

www.ert.gr

Keywords
ευρωπη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλεξανδρουπολη, κομοτηνη, ξανθη, συριζα, μαΐου, ΕΡΤ, δίλημμα, σόιμπλε, ελλαδα, εκλογες, νεα δημοκρατια, καιρος, τσιπρας, επιδομα, επιδοματα, υφίσταται, esm, fake, news, θεσσαλονικη, νέα, ert, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοκρατικη συμμαχια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2015, αλβανια, γερμανια, θεμα, θρακη, μοδα, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, ψαρια, ωρα, news, αγροτικη, ατζεντα, βαλκανια, βεμπερ, βετο, βορεια, δίλημμα, δωσει, εδαφος, ευκαιρια, εμμονη, επικοινωνια, επιδομα ανεργιας, επτα, ερημην, ευθυνη, υφίσταται, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, μαΐου, μακεδονια, μηνες, μισθος, ομαδα, παντα, οπισθοδρομηση, ουσιαστικα, παιδια, παμε, περιβαλλον, προβληματα, προγραμματα, ρολο, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σόιμπλε, ανηκει, βηματα, δημητρης, δικαιωμα, ελληνικα, fake, χωρα, μπροστα, θεματα
Τυχαία Θέματα