Διπλωματική επικοινωνία Βόρειας Κορέας – ΟΗΕ

08:41 9/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης πραγματοποιήθηκε διπλωματική επαφή του ΟΗΕ με τη Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πυρηνικό εκβιασμό» στη διάρκεια συζητήσεων που είχε με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΟΗΕ, όμως δέχθηκε να επικοινωνεί τακτικά με τον

οργανισμό, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζέφρι Φέλτμαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, έφτασε στο Πεκίνο αφού ολοκλήρωσε μια πενθήμερη επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ με στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Η ασυνήθιστη επίσκεψη του αξιωματούχου του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε μετά την εκτόξευση στις 28 Νοεμβρίου από τη Βόρεια Κορέα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ικανού, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πλήξει τις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πιονγκγιάνγκ, της πρώτης που πραγματοποιεί τόσο υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΟΗΕ από το 2010, ο Φέλτμαν συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών Ρι Γιονγκ-Χο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πακ Μιόνγκ-Κουκ, όπως μετέδωσε το KCNA.

Ο Φέλτμαν επισκέφτηκε την Πιονγκγιάνγκ από την Τρίτη έως σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με το KCNA.

Η Πιονγκγιάνγκ με ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε τον αρνητικό αντίκτυπο των κυρώσεων στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Βόρεια Κορέα.

«Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών η πλευρά μας ανακοινώσε ότι η εχθρική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και ο πυρηνικός τους εκβιασμός ευθύνονται για την τρέχουσα ένταση στην κορεατική χερσόνησο», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Εξάλλου η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να έχει με τον ΟΗΕ «τακτική επικοινωνία μέσω επισκέψεων σε διάφορα επίπεδα», επεσήμανε το KCNA.

«Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν ανησυχίες για την οξυμένη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και εξέφρασαν προθυμία να εργαστούν για την άμβλυνση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο σε συμφωνία με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που βασίζεται στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε το κρατικό πρακτορείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν έκανε λόγο για συνάντηση του Φέλτμαν με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν και ο κ. Φέλτμαν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

Η επίσκεψη του Αμερικανού διπλωμάτη πραγματοποιήθηκε αφού οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν τα πιο μεγάλα κοινά αεροπορικά τους γυμνάσια.

Το KNCA επανέλαβε τη θέση της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την οποία, τα τακτικά στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνται στην κορεατική χερσόνησο από τις ΗΠΑ μαζί με τις νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις «αποκαλύπτουν την πρόθεσή τους να προετοιμάσουν ένα προληπτικό, πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα