Διεθνής διάκριση για τον Μιχάλη Αργυρίδη

14:18 21/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις εκδηλώσεις για την 71η επέτειο της καταστροφής της Χιροσίμα από την ατομική βόμβα που έριξε η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, στις 6 Αυγούστου 1945, συμμετείχε ο Μιχάλης Ι. Αργυρίδης. Ο Λαρισαίος δάσκαλος – μελετητής της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας πήρε μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για την τραγωδία της Χιροσίμα στέλνοντας στο Διεθνές Ινστιτούτο Παιδικής Λογοτεχνίας της Οσάκα (IICLO), ως συνεργάτης του, τη μελέτη «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ εκείνο το σημαδιακό καλοκαίρι

– Η τραγωδία της Χιροσίμα (1945) στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία για παιδιά».

Η μελέτη αυτή απέσπασε την εύφημο μνεία για τον Λαρισαίο δάσκαλο – μελετητή της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας κ. Μιχάλη Αργυρίδη ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας δεν έκρυψε την χαρά του, λέγοντας ότι η διεθνής αυτή διάκριση αποτελεί τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τη Λάρισα και την Ελλάδα.

Η μελέτη του κ. Αργυρίδη για την τραγωδία της Χιροσίμα ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές που στάλθηκαν στο Διεθνές Ινστιτούτο Παιδικής Λογοτεχνίας της Οσάκα από πολλές χώρες.

Η εν λόγω μελέτη εστιάζει κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οι συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας μας για παιδιά αναφέρονται στην καταστροφή της Χιροσίμα το εφιαλτικό εκείνο καλοκαίρι του 1945. Στο λογοτεχνικό δείγμα που χρησιμοποιήθηκε κατά την εκπόνηση της μελέτης περιλαμβάνονται δύο διηγήματα και ένα μυθιστόρημα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την ιαπωνική τραγωδία του 1945 και αποτελούν μια σημαντική πηγή πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, ως μαρτυρίες του τραγικού γεγονότος της πυρηνικής καταστροφής της Χιροσίμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα διηγήματα «Αδερφούλα Χιροσίμα», του Δημήτρη Μανθόπουλου (από το βιβλίο «Παπαρούνες στο μπαλκόνι», εκδόσεις Πατάκη), και «Χίλιοι Χάρτινοι Γερανοί», της Αυγής Παπάκου – Λάγου (από το βιβλίο «Οι φωτογραφίες του Αλέξη», εκδόσεις Καλέντη), καθώς και για το μυθιστόρημα «Άκου, φίλε», του Αντώνη Δελώνη (εκδόσεις Καμπανά).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η τρίτη φορά που ο Μιχάλης Αργυρίδης συμμετέχει με το έργο του σε εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα στο εξωτερικό, προβάλλοντας και τιμώντας παράλληλα τη Λάρισα και την Ελλάδα. Το 2010 συμμετείχε στα 50χρονα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως δημιουργός της Βιβλιοθήκης κυπριακής παιδικής λογοτεχνίας, που λειτουργεί στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Το 2014 συμμετείχε στα 40χρονα από την ίδρυση του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ), ως συνεργάτης του, με δύο εκτενείς μελέτες για τη σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία που δημοσιεύτηκαν στην επετειακή έκδοση του Συνδέσμου.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Λάρισας ο κ. Μιχάλης Αργυρίδης ετοιμάζεται να συμμετάσχει και με νέα μελέτη στις επετειακού χαρακτήρα εκδηλώσεις στην Κύπρο όπου τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης για την προσφορά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα