Διάψευση απόδοσης δήλωσης του Γ. Μουζάλα στη Bild

21:06 3/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διαψεύδει την απόδοση των λεγομένων του, όπως αυτή έγινε από την εφημερίδα BILD. Πρόκειται για το σημείο όπου φέρεται να δηλώνει πως «χρειαζόμαστε ένα Σχέδιο Β» σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ωστόσο η έκφραση αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στην απάντηση του κ. Μουζάλα, όπως διανεμήθηκε.
Μάλιστα παραθέτει αυτούσια την τοποθέτησή του όπως αυτή εστάλη στην εφημερίδα και στα ελληνικά και σε ανεπίσημη αγγλική

μετάφραση.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν «πρέπει η Ευρώπη να καταρτίσει σύντομα ένα Plan B για την περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό (με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, καθώς και το ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό)», ο κ. Μουζάλας απαντά μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας – μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο. Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. […] Βεβαίως παρακολουθούμε, βεβαίως ανησυχούμε, όμως μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους κινδύνους που υποβόσκουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το προσφυγικό, όπως έχει αποδεχθεί η Ε.Ε. με τον πιο επίσημο τρόπο, καθ’ όλη αυτή την περίοδο, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης«.
Ο κ. Μουζάλας επισημαίνει στην απάντησή του πως «το βασικό ζητούμενο είναι να τερματιστεί ο πόλεμος» και «από εκεί και πέρα, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουμε τις χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα». Στο ευρωπαϊκό δε πλαίσιο, θα πρέπει «να υπάρχει η δυνατότητα στους πρόσφυγες από την Τουρκία να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων, πληθυσμιακών και άλλων».

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού στα ελληνικά

Ανεπίσημη αγγλική μετάφραση

Σχετική είδηση: Μουζάλας στην Bild: Να υπάρξει plan B αν ακυρωθεί η συμφωνία Ε. Ε.-Τουρκίας

Keywords
Τυχαία Θέματα