Διαμαρτυρία του Επαρχείου Ικαρίας για τον σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων

12:48 22/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστολή του Επάρχου Ικαρίας και Φούρνων κ. Π. Γενούζου εστάλη στις 21 Μαίου προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τις εταιρίες Hellenic Seaways και Blue Star Ferries όπου αναφέρεται στον σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
«Οι εξελίξεις στο χώρο των ακτοπλοϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στα νησιά Ικαρία, Φούρνοι

και Σάμο, και η πρόθεση αυτών να επανασχεδιάσουν τα δρομολόγια τους κατά τους θερινούς μήνες με αλλαγή δρομολογίων ή/και δρομολόγηση πλοίων χαμηλότερης δυναμικότητας (ως προς τον αριθμό των μεταφερόμενων επιβατών και οχημάτων) από το περυσινό δρομολόγιο, έχουν προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία στους κατοίκους.
Ο προβληματισμός και η ανησυχία προκύπτουν από το γεγονός ότι ενώ κατά τους θερινούς μήνες οι ανάγκες μετακίνησης (ιδίως επισκεπτών και οχημάτων) αυξάνονται , η επικείμενη αναδιάρθρωση των δρομολογίων δε θα επαρκεί για την κάλυψη τους , όταν μάλιστα πολλοί επαγγελματίες στηρίζονται στην κίνηση της τουριστικής περιόδου για να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Οι συνέπειες από την ανεπαρκή διασύνδεση των νησιών μας θα είναι πολλαπλή. Κοινωνικές πρωτίστως καθώς θα δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών , αλλά και οικονομικές αφού ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας για την οικονομία Ικαρίας και Φούρνων.
Ιδιαίτερα για την Ικαρία, όπου το έντονο ανάγλυφο και το ορεινό και παλαιό οδικό δίκτυο χωρίζει το νησί σε βόρειο και νότιο τμήμα, η ακτοπλοϊκή διασύνδεση πρέπει να είναι επαρκής και στα δύο τμήματα.
Για το σύμπλεγμα των Φούρνων, η τακτική και επαρκής ακτοπλοϊκή διασύνδεση είναι ουσιώδης όχι μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους , αλλά και για εθνικούς.
Από την εμπειρία μας ως κάτοικοι και λαμβάνοντας υπόψη την ετησίως αυξανόμενη κίνηση επιβατών και οχημάτων (επιβατικών και φορτηγών) κατά τους θερινούς μήνες κυρίως, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του έτους, θεωρούμε ότι η κάλυψη των αναγκών των νησιών μας μπορεί να γίνει μόνο με επαρκούς δυναμικότητας πλοία και με τουλάχιστον 3-4 δρομολόγια ανά λιμάνι και ανά εβδομάδα.
Εκτιμώντας ότι πρώτιστο μέλημα τόσο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και των ακτοπλοϊκών εταιριών είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου και ζητώντας την κατανόηση στους προβληματισμούς και τις αγωνίες των κατοίκων, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τους σχεδιασμούς που αφορούν την ακτοπλοϊκή διασύνδεση Ικαρίας και Φούρνων με τον Πειραιά καθώς και με άλλα νησιά, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής εξυπηρέτηση επιβατών και οχημάτων».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

www.ert.gr

Keywords
Αναζητήσεις
επαρχειο προσληψεις ικαρια 2019
Τυχαία Θέματα